Fudbal

"Zmajevi" viziraju kartu za Ligu A

"Zmajevi" viziraju kartu za Ligu A
Foto: N.N. | "Zmajevi" viziraju kartu za Ligu A

Fudbalska reprezentacija BiH četvrtak veče u Beču igra posljednji susret u okviru Lige B nacija gdje ima priliku da potvrdi prvo mjesto u grupi i tako izbori plasman u elitnu Ligu A nacija, ali i osigura potencijalni baraž u ovom takmičenju za odlazak na Euro 2020. godine.

Bh. fudbalerima, koji su u dosadašnja tri susreta novoformiranog UEFA takmičenja ostvarili isto toliko pobjeda, potrebno je da protiv Austrije izvuku pozitivan rezultat, uključujući i remi, i tako završe priču i obezbijede prvo mjesto.

Istina, "zmajevi" ovaj cilj mogu da ostvare i u slučaju poraza, ali će onda morati da čekaju ishod posljednjeg meča između Sjeverne Irske i Austrije (18. novembra).

U taboru bh. selekcije vlada mišljenje da već u četvrtak naveče mogu osigurati liderskoj poziciji u Grupi 3 Lige B nacija.

"Odbrana je odlično uigrana, dobro stojimo na terenu, razumijemo se i to je u dosadašnjim utakmicama dobro izgledalo. Nadam se da će tako biti i večeras, da ćemo sačuvati našu mrežu i postići neki pogodak kako bismo slavili sa našim navijačima, koji će doći u velikom broju da nas podrže", istakao je prvi čuvar mreže bh. reprezentacije Ibrahim Šehić, koji je dodao:

"Austrija ima sjajne igrače, ali mislim da je najopasniji Marko Arnautović. U odličnoj je formi i kao ekipa se dosta oslanjaju na njega. Moraćemo na njega posebno obratiti pažnju i dobro ga čuvati. Ipak, najbitnije je da mi budemo fokusirani na terenu i rezultat neće izostati."

Izabranici Roberta Prosinečkog svjesni su da će domaćini vjerovatno od samog starta krenuti po pobjedu koja bi ih ostavila u igri za prvo mjesto.

Ofanzivu je najavio i selektor Austrijanaca Franko Foda, koji vjeruje da njegov tim može doći do neophodna tri boda.

"Situacija u grupi je jasna. Mi trebamo pobjedu, moramo i želimo da pobijedimo. Utakmica u Zenici je bila tijesna, mogli smo i tamo dati gol. Vjerujem da će sitnice odlučiti. Znamo šta želimo igrati, bitno je da imamo posjed lopte i da igramo našu igru", naglasio je selektor Austrije, kojeg najviše brine David Alaba, koji se žalio na povredu.

Inače, za susret na stadion "Ernst Hapel", koji počinje u 20.45, vlada veliko interesovanje, posebno od strane navijača BiH, kojih bi, prema procjeni, trebalo biti više od 15.000.

U četvrtak se igra još nekoliko susreta u drugim grupama, a izdvaja se veliki okršaj u Zagrebu između Hrvatske i Španije. Hrvatima, kojima u slučaju novog neuspjeha prijeti ispadanje u niži rang (Ligu B), samo pobjeda igra ukoliko žele ostati u trci za prvo mjesto. Uz sve, viceprvaci svijeta žele se revanširati Špancima za jedan od najvećih poraza u istoriji koji su doživjeli na staru ovog takmičenja kada je bilo 6:0. Susret na "Maksimiru", za koji su ulaznice takođe rasprodate, počinje u 20.45. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije