Fudbal

Zvezda, Partizan i Rijeka iza banjalučkog Borca

Zvezda, Partizan i Rijeka iza banjalučkog Borca
Foto: Ilustracija | Zvezda, Parizan i Rijeka iza banjalučkog Borca

Da se fudbal na velika vrata vratio u Banjaluku, najbolje govori da je Borac ovog vikenda bio najgledanija ekipa na prostoru bivše Jugoslavije. Osim toga, prvo kolo BHT Premijer lige BiH svakako su obilježili odlazak dva trenera i pobjeda Zrinjskog u derbiju kola na "Koševu" protiv Sarajeva.

Nakon godinu dana pauze na Gradskom stadionu publika ponovo može da uživa u mečevima bh. elite, a sjajni rezultati iz prošle sezone i dolazak kvalitetnih pojačanja privukao je publiku na meč protiv Čelika (2:0).

Šest hiljada gledalaca uživalo je u pobjedi "crveno-plavih", a nakon kompletiranih kola u prvenstvima na prostoru bivše Jugoslavije postalo je jasno da je upravo Borac bio najgledaniji, i to ispred rivala iz BiH Željezničara, kojeg je u pobjedi na GOŠK-om gledalo 5.500 ljudi. Iza Borca su ostali Crvena zvezda, Rijeka, Sarajevo, Partizan...

"Sve u klubu oduševila nas je ova informacija. To je znak da smo na pravom putu i da ispravno radimo. Publiku ne možete prevariti. Biti ispred velikana kakvi su Crvena zvezda, Dinamo, Partizan i Hajduk je velika stvar. Ne bih da budem neskroman, ali je ovo jedna od najljepših vijesti u posljednjih nekoliko godina. Ona je rezultat rada svih nas u klubu. Pozivam sve navijače, Banjalučane da i dalje širimo pozitivnu energiju i da još više jačamo naš klub", rekao je Boris Udovičić, direktor marketinga kluba iz Platonove ulice.

U ponedjeljak je kompletirano prvo kolo Premijer lige BiH, koje su obilježili otkaz treneru Željezničara Slavku Petroviću i ostavka šefa struke Sarajeva Mehmeda Janjoša. Petrović je otkaz dobio u nedjelju dan prije meča sa GOŠK-om, a na njegovo mjesto je postavljen Admir Adžem, koji se tako vratio pobjedom od 3:0. S druge strane, Janjoš je podnio otkaz nakon poraza od Zrinjkog kod kuće i "bordo" tim je još uvijek u potrazi za novim šefom struke.

Odlazak Petrovića čini se da neće biti dovoljan za navijače "plavih", koji su tokom meča tražili ostavku i Aldina Čenana, sportskog direktora.

"Čenane, odlazi, nemoj 'Želju' brukati", uzvikivali su navijači na "Grbavici" u finišu utakmice protiv GOŠK-a. Javna je tajna da nešto ne štima u Željezničaru još od proljetnog dijela prošle sezone, a sve je kulminiralo nakon nekoliko propuštenih "meč lopti" za osvajanje titule prvaka BiH, te potom ispadanja iz Evrope. Ipak čelnici Željezničara ni juče kao ni ranijih dana i mjeseci nisu imali komenatar na dešavanja u klubu i oko njega. Uzdaju se vjerovatno da će Adžem, povratnik na trenersku klupu, nastaviti sa dobrim rezultatima te na taj način vratiti mir.

"Znate šta se izdešavalo u ovih dan-dva. Bio je to šok za ekipu i sve nas u klubu, ali ono što je najbitnije je da smo pobijedili GOŠK. Ova pobjeda će nam dati mir, a ova utakmica će mi biti pokazatelj kako trebamo dalje", rekao je Adžem.

U šest utakmica prvog kola publika je mogla da vidi 12 pogodaka, što i nije toliko loše. Najviše ih je bilo na "Grbavici" - četiri, dok su jedini meč bez pogodaka odigrali Radnik i Krupa. Na šest utakmica bilo je oko 18.000 gledalaca, što je prosječna posjeta nekog osrednjeg kluba u najjačim evropskim ligama. U prvim mečevima sezone sudije su dodjelile 26 žutih kartona i niti jedan crveni, dok su viđena i dva penala. Prvi za Sarajevo, koji je iskoristio Krste Velkosi, i drugi za Željezničar, koji je u pogodak pretvorio Zajko Zeba. Narednog vikenda igraju se mečevi 2. kola, a sastaju se: Vitez - Krupa, Sloboda - Radnik, Zrinjski - Široki Brijeg, Čelik - Sarajevo, GOŠK - Borac, Mladost - Željezničar.

Musa iznenađen

Slaven Musa, trener GOŠK-a, bio je iznenađen igrom Željezničara i priznao je da nije očekivao uvjerljiv poraz.

"Primili smo dva pogotka sa 25 metara, niko nije izlazio na šut Blagojeviću i Zakariću. Ovo je velika škola za nas, neki momci prvi put igraju u ovakvom ambijentu. Ovo nije Željezničar koji smo gledali u ranijim utakmicama i čiju smo igru analizirali", rekao je Musa.

Top pet najgledanijih

Borac - Čelik     6.000

Željezničar - GOŠK 5.500

Crvena zvezda - Radnički 5.000

Rijeka - Rudeš   4.500

Sarajevo - Zrinjski  4.100

Ostavke

U medijima se juče pojavila informacija kako je kompletna Uprava Željezničara sa predsjednikom Nadzornog odbora Senadom Misimovićem najavila podnošenje ostavke.

Navodno su tako željeli stati uz Aldina Čenana. Međutim, iz pres-službe su samo kratko prokomentarisali da ostavki neće biti, te da aktuelno rukovodstvo nastavlja sa započetim aktivnostima u cilju ojačavanja kluba u svim segmentima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije