BiH

INA/MOL preuzela 67 odsto

INA/MOL preuzela 67 odsto
INA/MOL preuzela 67 odsto
M. Rener

SARAJEVO Ugovor o dokapitalizaciji vodeće naftne kompanije u BiH, "Energopetrola" Sarajevo, potpisali su juče predstavnici Vlade FBiH, mađarskohrvatskog konzorcija MOL/INA i "Energopetrola".

Strateški partner u dokapitalizaciji, MOL/INA, ovim preuzima 67 odsto vlasništva nad `Energopetrolom`, odnosno nad 65 benzinskih pumpi i dvije upravne zgrade.

Premijer FBiH Ahmet Hadžipašić, potpisnik ugovora u ime Vlade FBiH, naglasio je da je projekat vrijedan 220 miliona KM, da je spas za radnike, te je stoga suludo što je trajao godinu i po.

`U karijeri sam potpisao mnogo ugovora, čak i vrednijih, ali toliku pozornost i tegobe da dođe do ovog potpisivanja ne bih nikome poželio. Za 'Energopetrol' je bilo mnogo rješenja, ali je ovo bilo najbolje i izvodljivo. U pregovorima smo postigli mnogo više od onoga definisanog tenderom`, kazao je Hadžipašić.

Istakao je da je `Energopetrol` uništavan godinama i da je bio pred stečajem, da su postojali prijedlozi da se za sanaciju ove `trgovačke firme obezbijedi stotine miliona KM kojim možemo pokrenuti 'Agrokomerc', 'Krivaju'`, te da niko nije ponudio kvalitetniji projekt.

Potpisnik ugovora Žolt Hernadi, predsjednik Uprave MOL-a, kazao je da je ovo veliki korak, te situacija u kojoj svi dobijaju.

`Od 'Energopetrola' planiramo napraviti giganta. Unijećemo sve potrebne promjene u smislu kvaliteta i poboljšanju usluga i građani će ih uskoro moći vidjeti`, rekao je Hernadi.

Predsjednik Uprave INA Tomislav Dragičević, potpisnik ugovora u ime ove firme, dodao je da će u drugoj fazi cijena goriva će ići prema dolje.

Direktor `Energopetrola` Namik Bušatlić, posljednji potpisnik ugovora, istakao je da je dokapitalizacija spas kompanije i potvrda da će radnici ostati pod krovom svoje firme.
Franjo Božić, direktor firme INA BH, kazao je da bi nova uprava u `Energopetrolu` mogla biti formirana za dva mjeseca, te da je prvi korak konzorcija obezbijediti dovoljne količine goriva na pumpama.

Prema ugovoru, MOL/INA će u naredne tri godine investirati 150 miliona KM, sa 60 miliona KM sanirati dugove `Energopetrola`, zadržati svih 1.059 radnika, te izmiriti oko pet miliona KM gubitaka ove firme iz prošle godine, kao i gubitke u ovoj godini u visini prošlogodišnjih. U vlasništvu FBiH biće 22 odsto kapitala `Energopetrola`, a preostalih 11 odsto ostaje malim dioničarima. Konzorcij će Vladi FBiH isplatiti 10,2 miliona KM naknade za prava za dokapitalizaciju.

Terminali `Energopetrola` u Pločama, Živinicama, Mostaru i Blažuju, te investiciona ulaganja u hotel `Maršal` na Bjelašnici biće prenijeti iz poslovnih knjiga ove firme na FBiH.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Ambasade Republike Hrvatske u BiH, kao i veliki broj novinara iz Hrvatske.

Radnicima zagarantovana sva prava

Predstavnici Koordinacionog odbora Sindikata `Energopetrola` i konzorcija INA/MOL potpisali su juče Memorandum o socijalnom paketu kojim se radnicima ove bh. naftne kompanije garantuje da će imati sva prava koja su do sada imali.

`To je minimum koji ćemo imati i podrazumijeva plaćen prevoz, topli obrok, noćni i prekovremeni rad, redovnu platu, petodnevnu radnu nedjelju. Svih 1.059 radnika ostaje na svom radnom mjestu najmanje tri godine. Imaju obezbijeđenu egzistenciju, a ulaganje 150 miliona KM garantuje da će ostati nakon tri godine i da će biti zaposleno još radnika`, kazao je Nusret Mamić, predsjednik Koordinacionog odbora Sindikata `Energopetrola`.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije