Izbor sportiste

18. Izbor sportiste BiH: Nagrada čitalaca portala nezavisne.com u rukama Žane Dragutinović

18. Izbor sportiste BiH: Nagrada čitalaca portala nezavisne.com u rukama Žane Dragutinović
Foto: N.N. | 18. Izbor sportiste BiH: Proglašeni najperpektivniji sportisti (UŽIVO)

Večeras u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu slavimo punoljetstvo manifestacije koja promoviše najveća sportska dostignuća najboljih bh. ambasadora u svijetu. Organizatori izbora najboljih sportista BiH za 2018. godinu su "Nezavisne novine" i "Radio televizija BiH".

Tradicionalni pokrovitelj manifestacije je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, koje od prvog dana pruža bezrezervnu podršku u pripremi ove, za nas velike svečanosti. Predsjednik Organizacionog odbora "Izbora najboljeg sportiste 2018. godine" je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik.

Ideja organizacije ove manifestacije rodila se sada već davne 2001. godine. "Nezavisne novine" na ovom istom mjestu su okupile sportiste i sportistkinje iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, a epitet najboljeg tada je ponio i danas slavni Hasan Salihamidžić. Godinama kasnije kroz ovu manifestaciju pisana je istorija bh. sporta. Do sada je nagrađeno preko 400 zaslužnih sportista, sportskih radnika, kolektiva i organizacija. Postoji čvrstu opredjeljenost očuvanja tradicije i u budućnosti sa željom da se nastavi promocija i podsticaj sporta i sportista.

21.12 - A jednoglasnom odlukom žirija za najboljeg sportistu u izboru "Nezavisnih novina" i BHRT 2018. godine proglašen je!

EDIN DŽEKO!

"Ova nagrad mi je jako bitna. Svi znate da zbog obaveza i povrede nisam večeras sa vama, ali to ne znači da ne pratim dodjelu nagrada. Nagrada koju mi vi dodjeljute jako mi je draga, posebno jer dolazi iz moje domovine", rekao je Džeko, koji se prisutnima obratio putem video poruke.

Istakao je da našim sportistima treba malo drugačija podrška osim tapšanja po leđima i aplauza.

"Treba nam da vjerujete u nas i da nam pomognete da ostvarimo naše ciljeve i promovišemo Bosnu i Hercegovinu na sportskim terenima. Bez pomoći države, bez vaše pomoći, kako finansijske, tako i svake druge vrste, to je jako teško i zato, volite vi nas onoliko koliko mi volimo Bosnu i Hercegovinu", rekao je Džeko.

21.08 - NAJBOLJI SPORTISTA            

Žiri je odlučio da su trojica najuspješnijih sportista:                      

 EDIN DŽEKO (fudbal)

 IVAN KLEPIĆ (karate)

 MESUD PEZER (atletika)

21.05 - A najbolja sportistkinja u 2018. godini, po odluci žirija je bh. olimpijka, džudistkinja Larisa Cerić.

Nagradu je primio njen trener Branislav Crnogorac.

"Dozvolite mi da se u ime Larise Cerić zahvalim stručnom žiriju i Nezavisnim noinama na ovoj laskavoj tituli. Zahvalio bih se institucijama, sponzorima, donataorima, Olimpijskom komitetu, svima onima koju si pratili Larisu Cerić na njenom puteu ka odličjiima", rekao je Crnogorac.

Istakao je da se nada da će 2020. godine svi zajedno slaviti jedinu medalju koja nedostaje Larisi, a to je olimpijska medalja.

21.02 - SPORTISTKINJA GODINE      

Sportske heroine u 2018. godini su: 

  • MARICA GAJIĆ (košarka)
  • LARISA CERIĆ (džudo)                    
  •  IVONA ĆAVAR (karate)

Mirza Teletović uručio je plakete najboljim sportistkinjama.

21.01 - NAGRADA ČITALACA                    

Glasanje na portalu www.nezavisne.com trajalo je do 10. decembra. Pristiglo je ukupno 6.004 glasa čitalaca, a najviše simpatija publike, čak 19 posto pobrala je Žana Dragutinović, obojkaška reprezentativka BiH i višestruka prvakinja sa Bimal Jedinstvom.

Nagradu je uručio Milan Šekara, urednik portala nezavsine.com.

20.54 - NAJBOLJA EKIPA                    

Žiri je bez mnogo dilema, odlučio da titulu najbolje ekipe u 2018. godini ponese fudbalska A reprezentacija BiH.

Zvjezdan Misimović, popularni Miske, najbolji portistu BiH iz 2014. godine i nekadašnjeg kapitena "zmajeva" je u ulozi člana stručnog štaba fudbalske reprezentacije preuzeo statuu i plaketu koju mu je uručio prvi selektor "zmajeva" Fuad Muzurović.

"Zahavlio bih se u ime ekipe i stručnog štaba. Želio bih iskorsititi ovu priliku da pozdravim našeg selektora i poželim mu brz oporavak", rekao je u svom govoru Misimović.

20.43 - NAJBOLJI TRENER

Žiri je prepoznao uspjeh i jednoglasnom odlukom nagradio fudbalskog virtuoza i trenera trostrukih uzasatopnih šampiona Bh. Telekom Premijer lige BiH - HŠK Zrinjski Mostar. To je naravno Blaž Slišković.

Popularni Baka je primio zasluženo priznanje koje mu je uručila Sandra Gojković Arbutina, glavna i odgovorna urednica "Nezavisnih novina".

"Nogomet je sport ne pojedinačni nego ovisite u mnogim stvarima. Ovu nagradu moram podijeliti sa svima onima koji su doprinelijeli da ostavarim ovaj rezultat, da dobijem ovu nagradu, počevši od igrača pa do uprave koja je obezbijedili da mi budemo prvak BiH", rekao je Slišković.

Istakao je da je teško svima zahvaliti, te da su ovaj njegov uspjeh gradili svi oni oni koji su radili sa njim.

"Mnogi u BiH ne prizanju bh. sport i velika odricanja u ovako maloj zemlji, jer radimo u uvjetima koji su daleko od svijeta. Priznajete, svaki mali upsjeh našeg sportiste u svoj zemlji, vani je kao deset puta uspjeh nekih iz Beča, Pariza, Njujorka...:", rekoa je on

Dodao je da smo mi mala zemlja.

"Budite objektivni i ovdje u BiH ima mngo talenata samo nam treba da te talente pokažemo. Dajmo im priliku da se razviju, ali prije svega trebamo osigurati kaviltetne uvjete za takav razvoj", zaključio je Slišković.

20.40 - FER-PLEJ

Fer-plej jedan je od osnovnih postulata u sportu. Žiri je donio odluku da ovo značajno priznanje u 2018. godini dodjeli motociklističkom trojcu Ante Braovac, Darko Radić i Zijad Huseinbegović.

Nagrade im je uručila Mara Lakić Brčaninović, srebrna olimpika iz Seula i evropska prvakinja sa Jedinstvom.

20.37 - NAJBOLJI SPORTISTA U SPORTU ZA INVALIDE 

Neizostavan faktor u nagrađivanju je i večeras reprezentacija u sjedećoj odbojci. Izet Rađo, predsjednik Olimpijskog komiteta uručio im je nagradu.

Najbolji sportista u sportu za invalide je Nermin Memić.

Urednik sportskog programa Bh. radija 1 Adnan Ljubović uručio je nagradu Nerminu Memiću.

20.33ŽIVOTNO DJELO                      

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena i Suadu Ćupini.

Suadov sin Admir, primio je priznanje koje je uručila Marijan Kvesić, aktuelni potpredsjednik Olimpijskog komiteta BiH i nekadašnji predsjednik žirija.

20.31 - ŽIVOTNO DJELO                      

Nagrada za životno djelo posthumno je pripala Sabitu Hadžiću.

Nagradu za životno djelo primiće Sabitova supruga Fatma Hadžić, a uručio joj je kapiten košarkaške reprezentacije u eri Sabita Hadžića, Samir Avdić.

20.27 - ŽIVOTNO DJELO                      

Nemjerljiv doprinos i snažan trag u sportu kroz medijsku prizmu tokom višedecenijskog radnog vijeka pružio je i doaen sportskog novinarstva Sead Hadžijahić.

Priznanje je dodijelila urednica sportskog programa BHT 1 Medina Šehić.

20.26 - ŽIVOTNO DJELO                      

Ove godine nagrada za životno djelo pripala je neprevaziđenom Miloradu Karaliću.

Priznanje Karaliću uručila je rukometna legenda i dvostruki evropski pobjednik i svjetski šampion Jasmin Mrkonja.

20.23 - NAGRADA ZA RAZVOJ SPORTA            

Žiri je ovogodišnju nagradu za razvoj sporta dodijelio jednom kolektivu iz "kraljice sportova". To je Atletski klub Glasinac Sokolac.

Neđo Đurović, predsjednik Atletskog kluba Glasinac primio je nagradu koju mu je uručio Ljubiša Majdov, najbolji džudo trener Evrope.

20.21NAJPERSPEKTIVNIJI SPORTISTA   

Nagrada najperspektivniji sportista u 2018. godini ide u ruke teniseru Draženu Petroviću a nagradu mu je uručio načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

20.18 - NAJPERSPEKTIVNIJA SPORTISTKINJA     

Jednoglasnom odlukom za najperspektivniju sportistkinju u 2018. godini žiri je proglasio Jovanu Ilić. Nagradu joj je uručila Zlata Tubac, nekadašnja selektorica rukometne reprezentacije BiH i članica žirija.

20.16 - Predsjednik žirija 18. izbora najboljeg sportiste je jedan od najboljih košarkaša, nakadašnji kapiten bh. tima sa NBA isksutvom, Mirza Teletović.

"Zahvalio bih Nezavisnim novinaam i BHT-u što sui mi ukazali čast da budem predsjdenik žirija ovog izbora. U našoj zemlji najteže je i naljepše biti sportista, samo mi znamo koliko je znoja i krvi potrebno za uspjeh.", rekao je Teletović.

Istakao je da večeras stoji sa druge strane medalje, te odlučuje ko je o najbolji sportista ove godine.

"Svi koji nose zastavu BiH trebali bi biti progalašeni za najbolje", rekao je Teletović.

20.13 - Prisutne je pozdravio i direktor BHT1, Nikola Marković.

"Radio-televizija BH od početka je aktivni učesnik i suorganizator ovog događaja. Naš je zadatak da promovišemo sportiste u BiH. Svaki dobar rezulatat naših predstavnika na međunarodnoj sceni trebao bi biti priznat i cijenjen", rekao je Marković.

Istakao je da su događaji poput ovog iznimno važno.

"Želimo da manifestacija i u budućnsoti bude promicitelj sporta naše zemlje. Čestitam večeras izabaranim sportašima i nadam se da će ovo biti podsticaj za još bolje rezutate u narednim godinama“, naveo je Marković.

20.10 - U ime organizatora prisutne je pozdravio  Aleksandar Kopanja, direktor "Nezavisnih novina".

"Već 18 godina vrhunski sportski radnici i novinari iz cijele Bosne i Hercegovine sjedaju za isti sto u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci i donose jednoglasne odluke na koje nikada niko nije imao primjedbe. Zato s ponosom možemo reći da je ovo najrelevantniji izbor ovakve vrste u BiH", rekao je Kopanja. 

Istakao je da je projekat Izbora najboljeg sportiste BiH je zamišljen i pokrenut samo s jednim ciljem, a to je bezrezervna i iskrena podrška bh. sportu i našim sportistima. 

"Veliku zahvalnost dugujemo i Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, jer je u ime Predsjedništva BiH prihvatio ulogu pokrovitelja manifestacije, a riječi zahvalnosti upućujemo i našim partnerima  Olimpijskom komitetu BiH i Ministarstvu civilnih poslova BiH, Mirzi Teletoviću, legendi bh. košarke i predsjedniku ovogodišnjeg žirija, članovima žirija, sponzorima i istinskim prijateljima ove manifestacije", naveo je Kopanja

20.02 - Nakon uvodnog govora i pozdrava voditelja prisutni su uživali u u muzici Marije Šestić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije