Izbor sportiste

Damir Džumhur miljenik javnosti

Damir Džumhur miljenik javnosti
Damir Džumhur miljenik javnosti

Srca čitalaca "Nezavisnih novina" i posjetilaca portala www.nezavisne.com ove godine osvojio je bh. teniser Damir Džumhur.

Jedini bh. teniser koji je uspio da uđe među 100 najboljih tenisera svijeta (trenutno 77. na svijetu) bio je u konkurenciji sa još 13 sportista za nagradu o kojoj su isključivo odlučivali glasovi upućeni na portalu www.nezavisne.com. Rivali Džumhuru bili su Meris Muhović (karate), Ivona Ćavar (karate), Amel Tuka (atletika), Lusija Kimani (atletika), Mihajlo Čeprkalo (plivanje), Alisa Spahić (fudbal), Mirsad Terzić (rukomet), Tatjana Đekanović (streljaštvo), Jusuf Nurkić (košarka), Larisa Cerić (džudo), Edin Džeko (fudbal), Amina Kajtaz (plivanje) i Aleksandra Samardžić (džudo).

Glasanje je počelo 24. novembra, a trajalo je do 12. decembra. Za razliku od 2015, kada je džudista Harun Sadiković uvjerljivo slavio, ove godine ishod glasanja bio je nešto neizvjesniji jer su veliki rivali Džumhuru bili Terzić i Čeprkalo. Na kraju je bh. teniser odnio pobjedu sa 35 odsto ili 10.792 glasa.

Čeprkalo je sakupio 33 odsto glasova (10.039), a Terzić 12 odsto (3.767).

Ovogodišnje glasanje za nagradu čitalaca izazvalo je veliku pažnju, pa je svoj glas nekom od 14 kandidata dalo više od 30.000 onih koji su tokom 19 dana glasanja posjetili portal www.nezavisne.com.

Damir Džumhur je u 2016. ostvario i najbolji plasman u karijeri na ATP rang-listi, kada je zauzimao 71. poziciju. Godine na izmaku sjećaće se i po plasmanu sa Dejvis kup timom BiH u rang više, te po pobjedi nad jednim od najboljih tenisera svijeta Rafaelom Nadalom.

Svečana manifestacija 16. izbora najboljeg sportiste BiH u 2016. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 15. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, s početkom u 20.15, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Žarko Varajić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pres u zgradi RTV doma

Povodom 16. izbora najboljeg sportiste BiH danas će u Svečanom salonu zgrade RTV doma u Sarajevu biti održana i konferencija za medije s početkom u 12 časova. Po završetku iste novinari će moći podići akreditacije za svečano proglašenje najboljih sportista.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije