Izbor sportiste

Danas konstitutivna sjednica žirija Izbora najboljeg sportiste BiH

Danas konstitutivna sjednica žirija Izbora najboljeg sportiste BiH
Foto: Arhiva | Danas konstitutivna sjednica žirija Izbora najboljeg sportiste BiH

Pod dirigentskom palicom proslavljenog košarkaša Mirze Teletovića danas će u Sarajevu biti održana konstituirajuća sjednica žirija 18. manifestacije Izbor najboljeg sportiste BiH za 2018. godinu u tradicionalnoj organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH.

Biće to i zvaničan početak potrage za najboljim pojedincima i sportskim kolektivima koji su svojim vrhunskim rezultatima, radom i dostignućima obilježili godinu koje je na izmaku.

Predsjednik će na prvom sastanku sa članovima žirija i organizatorima između ostalog odrediti metodologiju rada za ovu godinu. Biće usklađeni i termini narednih sastanaka planiranih u Mostaru, Banjaluci i ponovo u Sarajevu na dan same manifestacije.

"Uz veliku čast prilikom prihvatanja funkcije predsjednika žirija manifestacije na kojoj sam i sam bio nagrađen 2012. godine, vrlo dobro sam svjestan i odgovornosti koja je pred nama. Kao sportista znam da su nagrade motivacija za budućnost, ne samo nagrađenima nego i drugima da budu bolji i uspješniji. Zato moramo biti pravični u donošenju odluka i nastaviti kontinuitet nepogrešivosti u donošenju odluka. Izbor najboljeg sportiste BiH u organizaciji 'Nezavisnih novina' i BHRT 1 izrastao je u manifestaciju od velikog značaja za razvoj i promociju sportskih vrijednosti u BiH i svi mi koji činimo žiri moramo odgovorno pristupiti poslu", kazao je Mirza Teletović.

Stručni žiri najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u BiH čine bivši proslavljeni sportisti, istaknuti sportski radnici, predstavnici medija te predstavnik Ministarstva civilnih poslova BiH.

Lista nominovanih za ovogodišnje nagrade biće sačinjena na osnovu prijedloga članova žirija, sportskih redakcija medija iz BiH te strukovnih sportskih saveza.

U dugogodišnjoj istoriji Izbora najboljeg sportiste BiH dosad je nagrađeno preko 300 sportista, kolektiva, sportskih radnika i institucija koje su dale nemjerljiv doprinos razvoju i afirmaciji sporta. Prvi izbor održan je sada već davne 2001. godine, kada je epitet najboljeg pripao Hasanu Salihamidžiću. Godinu kasnije na tronu ga je smijenio karatista Denis Muhović.

Najbolji su, između ostalih, bili i karatista Nermin Potur i karatistkinje Lejla Ferhatbegović, Arnela Odžaković i Ivona Ćavar, boćar Markica Dodig, rukometaši Enid Tahirović, Nikola Prce i Mirsad Terzić, rukometašica Dragana Knežević, fudbaleri Edin Džeko i Zvjezdan Misimović, džudista Amel Mekić, bokser Memnun Hadžić, atletičarka Lusija Kimani, atletičar Amel Tuka, džudistkinje Aleksandra Samardžić i Larisa Cerić, te aktuelni predsjednik žirija, tada kapiten košarkaške reprezentacije BiH i član NBA ligaša Bruklin Netsa Mirza Teletović.

Kao i svake godine, pokrovitelj Izbora najboljeg sportiste za 2018. godinu je Predsjedništvo BiH. Partner manifestacije je krovna bh. sportska institucija - Olimpijski komitet BiH, a podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Današnja prva sjednica žirija biće održana u Sarajevu u zgradi RTV doma s početkom u 12 časova. Svečana manifestacija 18. Izbora najboljeg sportiste BiH biće održana 17. decembra u kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, uz direktan prenos na BHT 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije