Izbor sportiste

Ka­det­ska ko­šar­ka­ška re­pre­zen­ta­ci­ja BiH: U Evro­pi ne­ma bo­ljih

Ka­det­ska ko­šar­ka­ška re­pre­zen­ta­ci­ja BiH: U Evro­pi ne­ma bo­ljih
Ka­det­ska ko­šar­ka­ška re­pre­zen­ta­ci­ja BiH: U Evro­pi ne­ma bo­ljih

Ka­det­ska ko­šar­ka­ška re­pre­zen­ta­ci­ja BiH prva je pri­ča bh. spor­ta u 2015. go­di­ni. Ono što su ura­di­li go­lo­bra­di mla­di­ći u Gru­zi­ji i Li­tva­ni­ji os­ta­će za­uvi­jek upi­sa­no u ana­le bh. spor­ta.

Prvo su bez ve­li­ke pom­pe oti­šli na Evrop­ski lje­tni olim­pij­ski fes­ti­val u Gru­zi­ji, gdje su pre­ga­zi­li kon­ku­ren­te. Na­kon po­bje­de 89:79 nad ve­li­kom Špa­ni­jom u fi­na­lu pro­bu­di­la se na­da da bi mo­gli na­pra­vi­ti zna­ča­jan re­zul­tat i na Evrop­skom prven­stvu u Li­tva­ni­ji. Po­sli­je tri­jum­fa nad Srbi­jom, Ita­li­jom, Fin­skom i Fran­cus­kom, eufo­ri­ja je po­če­la ras­ti i ta­da su svi po­če­li vje­ro­va­ti da iza­bra­ni­ci Jo­si­pa Pan­dže mo­gu do me­da­lje. No­vi du­el pro­tiv Špa­ni­je u po­lu­fi­na­lu pri­ko­vao je bh. gra­đa­ne za TV pri­je­mni­ke. Dža­nan Mu­sa, Nje­goš Si­ki­raš i druš­tvo dru­gi put za kra­tko vri­je­me su sru­ši­li "crve­nu fu­ri­ju" i ta­ko izbo­ri­li ve­li­ko fi­na­le pro­tiv do­ma­ći­na Li­tva­ni­je.

Ta­da smo zna­li da smo do­bi­li ge­ne­ra­ci­ju ko­ja će do­ni­je­ti is­to­rij­sko zla­to sa smo­tre naj­bo­ljih Sta­rog kon­ti­nen­ta i ko­ja će u bu­du­ćnos­ti či­ni­ti se­ni­or­sku re­pre­zen­ta­ci­ju BiH. Ko­šar­ka­ška ve­le­si­la ka­kva je Li­tva­ni­ja, pred oči­ma je­dnog od naj­ve­ćih u is­to­ri­ji Ar­vi­da­sa Sa­bo­ni­sa, u fi­na­lu je svje­do­či­la spe­kta­ku­lar­noj igri BiH ko­ja je sru­ši­la Li­tvan­ce re­zul­ta­tom 85:83. Do­ček he­ro­ji­ma je bio ne­za­bo­ra­van, spe­kta­ku­la­ran i či­ni se te­ško po­nov­ljiv u do­gle­dno vri­je­me. Vi­še od 50.000 u cen­tru Sa­ra­je­va kli­ca­lo je ko­šar­ka­škim he­ro­ji­ma Pan­dži, Mu­si, Si­ki­ra­šu, Čam­pa­ri, Mu­ti­ću i dru­gi­ma.

Do is­to­rij­skog zla­ta za BiH, pre­dvo­đe­ni se­le­kto­rom Jo­si­pom Pan­džom i nje­go­vim po­mo­ćni­ci­ma Ene­som Nu­ma­no­vi­ćem, El­vi­rom Za­me­ti­com i Ale­nom Tu­ca­ko­vi­ćem, sti­glo je 12 "ve­li­čan­stve­nih": Adi Ali­ka­dić, La­zar Mu­tić, Aljo­ša Jan­ko­vić, Srđan Ko­čić, Nje­goš Si­ki­raš, Emir Čer­ke­zo­vić, Sa­ni Čam­pa­ra, Dža­nan Mu­sa, Ti­mur Ov­či­na, Ve­dran Mir­ko­vić, Ni­ko­la Đa­ko­vić i Amar Ba­ru­kči­ja, ko­ji su ove go­di­ne u užoj kon­ku­ren­ci­ji za naj­bo­lju eki­pu.

Sve­ča­na ma­ni­fes­ta­ci­ja 15. ju­bi­lar­nog Izbo­ra naj­bo­ljeg spor­tis­te BiH u 2015. go­di­ni u or­ga­ni­za­ci­ji "Ne­za­vi­snih no­vi­na" i Ra­dio-te­le­vi­zi­je BiH bi­će održa­na 15. de­cem­bra u Kon­gre­snom cen­tru ho­te­la "Ter­me" na Ili­dži, s po­čet­kom u 20 ča­so­va, uz di­re­ktan pre­nos na BHT 1. Po­kro­vi­telj naj­re­le­van­tni­jeg izbo­ra ova­kve vrste u BiH je Dra­gan Čo­vić, pred­sje­da­va­ju­ći Pred­sje­dniš­tva BiH. Pred­sje­dnik stru­čnog ži­ri­ja je Re­fik Ša­ba­na­džo­vić, a par­tner Izbo­ra je Olim­pij­ski ko­mi­tet BiH, kro­vna bh. spor­tska in­sti­tu­ci­ja. Sna­žnu po­dršku pru­ža i Mi­nis­tar­stvo ci­vil­nih po­slo­va BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije