Izbor sportiste

Košarkašica Marica Gajić: Vratila bh. košarku na mapu Evrope

Košarkašica Marica Gajić: Vratila bh. košarku na mapu Evrope
Košarkašica Marica Gajić: Vratila bh. košarku na mapu Evrope

Marica Gajić je rođena 27. aprila 1995. godine u Bijeljini, gdje je i počela trenirati košarku u ekipi Budućnosti. Sa samo 14 godina bila je najbolja igračica seniorskog prvenstva BiH u dresu Banovića, a status najbolje uz nju se vezao i na svakoj narednoj stepenici.

Dokaz za to je i što je ove godine izabrana na WNBA draftu, ženskoj verziji najjače svjetske košarkaške lige. Reprezentativka BiH je tako postala prva bh. igračica koja je draftovana u NBA ligu. Vašington Mistiks su je odabrali kao 32. na draftu u trećoj rundi. Ipak, odlučila je da odlazak u Ameriku odgodi barem za jednu sezonu. Da se radi o dragulju bh. košarke, Gajićeva je pokazala na Evropskom prvenstvu B divizije za igračice do 20 godina u Podgorici, gdje je izabrana za najkorisniju košarkašicu EP. Osim ove nagrade, ona je odabrana i u najbolju petorku cijelog Evropskog prvenstva. Gajićeva je svojim briljantnim partijama predvodila našu reprezentaciju do ubjedljivog trijumfa na prvenstvu sa omjerom 9-0. Na svih devet susreta Evropskog prvenstva upisala je dabl-dabl učinak (10 i više poena i skokova) i tako odvela BiH u diviziju A, što je istorijski rezultat za bh. košarku. Bilježila je 20,1 poen u posjeku, 15,2 skoka i 3,3 asistencije. Marica Gajić je danas glavna snage seniorske košarkaške reprezentacije koja se nakon duže pauze vratila na evropsku scenu. Krilni centar bh. selekcije već četiri godine je prvo ime slovenačke ekipe, KK Atlete iz Celja.

Svečana manifestacija 15. jubilarnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2015. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 15. decembra u Kongresnom centru hotelu "Terme" na Ilidži sa početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Refik Šabanadžović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministartsvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije