Izbor sportiste

Lejla Tanović: Na dva točka u istoriju

Lejla Tanović: Na dva točka u istoriju
Lejla Tanović: Na dva točka u istoriju

Lejla Tanović rođena je 19. juna 1994. godine u Udinama, u Italiji, a uspješnu sportsku karijeru počela je prije pet godina, kada je kao juniorka pobijedila na seniorskoj međunarodnoj trci.

Uspjehe najbolje biciklistkinje Bosne i Hercegovine i članice kluba Puls iz Sarajeva još prije nekoliko godina prepoznali su i izvan bh. granica, kada je potpisala ugovor s turskim profesionalnim timom Salcano Cappadocia.

Ukazano povjerenje je na najbolji način opravdala upravo 2015, koju je, zahvaljujući nizu vrhunskih rezultata, završila na 90. mjestu svjetske UCI rang-liste. Riječ je o najboljem rankingu karijere svih vremena za BiH sa sakupljenih 317 bodova. Lejla i njeni navijači godinu na izmaku pamtiće po šest  medalja na UCI trkama. Počela je srebrom na etapnoj trci UCI S2 u grčkom Halkidikiju, a nastavila bronzom u najjačoj kategoriji na UCI C1 trci u Istanbulu. Iako nije bila na pobjedničkom postolju, osvajanjem četvrte pozicije zavidan kvalitet potvrdila je i na UCI C2 trci u Vodicama (Hrvatska).

U grčkoj Nausi postala je i vicešampionka Balkana u elite kategoriji kao najmlađa takmičarka. Uz stručni nadzor trenera Amara Njemčevića primat drži i na domaćim stazama, pa je i ove godine četvrti put zaredom bila ukupna pobjednica Premijer lige BiH. Trofejima u ligaškim takmičenjima pridodala je i pet titula u Prvenstvu BiH. Državna je prvakinja i u XCO za sezonu 2015, te učesnica Evropskih olimpijskih igara u Bakuu. Nastupila je i na Evropskom prvenstvu u Italiji, gdje je osvojila solidno 26. mjesto.

Lejla Tanović našla se među nagrađenima u Izboru najboljeg sportiste BiH za 2014, kada joj je zbog nesvakidašnjeg gesta (žrtvovala vlastiti rezultat zbog pomoći suparničkom takmičaru) pripala nagrada za fer-plej. Tanovićeva je ove godine u užoj konkurenciji za najbolju sportistkinju.

Svečana manifestacija 15. jubilarnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2015. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 15. decembra u Kongresnom centru hotela "Terme" na Ilidži, s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u BiH je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Refik Šabanadžović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije