Izbor sportiste

Melisa Brčaninović: Majčinim stopama do 24,9 poena po utakmici

 Melisa Brčaninović: Majčinim stopama do 24,9 poena po utakmici
Melisa Brčaninović: Majčinim stopama do 24,9 poena po utakmici

Melisa Brčaninović rođena je 19. februara 1999. godine u Solingenu (Njemačka). Iako je tek ove godine napunila 17 godina, već sada je porede sa njenom majkom, legendarnom Marom Lakić, evropskom prvakinjom sa Jedinstvom i osvajačicom srebrne medalje s Olimpijskih igara.

Melisu stručnjaci ubrajaju među najbolje mlade košarkašice Evrope. Prošla je sve omladinske selekcije BiH i gotovo u svakoj je bila najmlađa igračica. Ove godine je blistala igrajući za dvije reprezentativne selekcije. Prvo je uspjeh ostvarila sa U-20 reprezentacijom, koja je u Portugalu izborila opstanak u elitnoj A diviziji. Iako najmlađa, bila je drugi strijelac prvenstva sa prosjekom od 21,1 poen po susretu. U ključnoj utakmici za opstanak BiH je savladala Slovačku, a Melisa je ubacila 30 poena. Na kraju je došla i pobjeda protiv Švedske, a njenih 40 poena jedan je od rekorda EP u ovom uzrastu.

Potom je sa U-18 selekcijom izborila plasman u A diviziju. Na turniru u Sarajevu je bila najbolji strijelac Evropskog prvenstva. U prosjeku je postizala 24,9 poena po utakmici. Na šest od sedam utakmica ostvarivala je dabl-dabl učinak, pa je na prvom mjestu i na listi najboljih skakačica prvenstva sa 13,8 skokova po utakmici. Očekivano se našla u najboljoj petorci prvenstva i proglašena je za MVP igračicu prvenstva. U utakmici za treće mjesto protiv Islanda, koji je odlučivao o ulasku u elitni razred, postigla je 30 poena, te dodala devet skokova i osam asistencija. Sa 16 godina dobila je i prvi poziv u seniorsku reprezentaciju BiH.

Svečana manifestacija 16. izbora najboljeg sportiste BiH u 2016. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 15. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, s početkom u 20.15, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Žarko Varajić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije