Izbor sportiste

Mirsad Terzić: Stub odbrane viceprvaka Evrope

Mirsad Terzić: Stub odbrane viceprvaka Evrope
Mirsad Terzić: Stub odbrane viceprvaka Evrope

Mirsad Terzić rođen je 12. jula 1983. godine u Priboju. Prve prave rukometne korake napravio je u sarajevskom Olimpiku, da bi blistavu karijeru nastavio graditi u Željezničaru i Izviđaču iz Ljubuškog.

Novi iskorak u karijeri potom je napravio izvan bh. granica odlaskom u Zagreb, jedan od najjačih klubova sa prostora bivše Jugoslavije. Od 2007. godine je bio član slovenačkog Celja, a 2009. prelazi u jedan od najboljih evropskih timova  Vesprem, čiji je i danas član. U svim ovim godinama u Mađarskoj se isprofilisao u jednog od najboljih odbrambenih igrača svijeta, a u kolekciji ima sedam trofeja prvaka Mađarske i isto toliko u Kupu. Uz sve to, vlasnik je i dva naslova u regionalnoj SEHA ligi, a u posljednje dvije sezone bio je finalista EHF Lige šampiona.

U godini koja se polako bliži kraju Terzić je sa Vespremom pokupio gotovo sve trofeje. Očekivano je osvojio duplu krunu u Mađarskoj, a zatim je odbranjen naslov u sve jačoj SEHA ligi. U finalu je pobijeđen Vardar sa 28:26. Pravo je čudo kako se bh. rukometaš ove godine nije popeo i na krov Evrope. Njegov tim je dominirao u finalu protiv Kilcea, imao velikih devet razlike petnaestak minuta do kraja, ali je na kraju poražen. Popularni Terza ujedno je i rekorder po broju nastupa za reprezentaciju BiH, za koju je debitovao sa 18 godina. Sa "zmajevima" je prošle godine izborio prvi plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Svečana manifestacija 16. izbora najboljeg sportiste BiH u 2016. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radiotelevizije BiH biće održana 15. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, s početkom u 20.15, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Žarko Varajić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije