Izbor sportiste

Misimović: Lijepo je biti na Bracinom mjestu

Misimović: Lijepo je biti na Bracinom mjestu
Misimović: Lijepo je biti na Bracinom mjestu

Zvjezdan Misimović je treći fudbaler, nakon Hasana Salihamidžića i Edina Džeke, kojem je uspjelo da ponese titulu najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine.

Na glamuroznoj manifestaciji, održanoj 16. decembra u Kongresnoj dvorani sarajevskog hotela "Holiday", zamjenik kapitena "zmajeva" i rekorder po broju nastupa, u pratnji supruge Stefanije, primio je, kako kaže, nagradu koja označava krunu njegove dosadašnje karijere.

NN: Kakve su bile prve reakcije nakon dodjele nagrade?

MISIMOVIĆ: Ljudi u klubu u Kini, saigrači, treneri i ostali su se takođe veoma obradovali zbog priznanja. Čestitke mi stižu sa svih strana, od prijatelja, rodbine, saigrača... Osjećaj je prelijep. Naravno, prve čestitke i meni najdraže stigle su od supruge Stefanije. Zaista je presretna zbog mene i moram da kažem da mi je jako drago što je i ona bila na svečanoj manifestaciji dodjele nagrade u Sarajevu i na taj način mi dala dodatnu podršku. U karijeri sam imao niz velikih trenutaka, ali ovaj 16. decembar ostaće nezaboravan i poseban za mene.

NN: Znate li da je Hasan Salihamidžić prvi dobitnik nagrade najboljeg sportiste BiH u organizaciji "Nezavisnih" i BHRT?

MISIMOVIĆ: Da, i to mi ovu nagradu čini još dražom. Lijep je osjećaj nakon 13 godina naći se u ovakvoj ulozi na mjestu Hasana Salihamidžića.

NN: Sa 80 utakmica apsolutni ste rekorder po broju nastupa za BiH. Kako ste se odlučili za dres "zmajeva"?

MISIMOVIĆ: Debitovao sam 18. februara 2004. protiv Makedonije, tada kod selektora Blaža Sliškovića. Zanimljivo je da je sve počelo zapravo u jednoj teretani. Bio sam tada u drugom timu Bajerna i imali smo zajednički trening sa prvom ekipom za koju je igrao Hasan Salihamidžić. Razgovarali smo, a Braco me je tada pitao da li imam želju da igram za BiH. Odmah sam prihvatio, tako da se može reći da je on glavni "krivac" za moje reprezentativne uspjehe.

NN: Jeste li nekad poželjeli okušati se u nekoj ligi petice, osim u Bundes ligi?

MISIMOVIĆ: Jedino je Španija nešto što sam želio probati. Mislim da bi to odgovaralo mom stilu igre pa zato. Međutim, jednostavno do sada nije bilo prilike, ali nikad se ne zna.

NN: Osvojili ste duplu titulu sa Bajernom, titulu šampiona sa Volfsburgom i nedavno Kup Kine. Imate li neostvarenih želja?

MISIMOVIĆ: Da me je to neko pitao prije dva mjeseca, rekao bih da imam. Bila mi je zaista velika želja odlazak na jedno veliko takmičenje sa reprezentacijom naše zemlje. Konačno smo i to uspjeli, to mi je bila zadnja tačka, i eto, imam pun pogodak, to je ostvareno i to u kolijevci fudbala, u Brazilu.

NN: Kako ste se navikli na život u Kini?

MISIMOVIĆ: Tamo sam već godinu dana. Nije isto kao u Evropi, ali navikao sam se. Puno je lakše jer je Zlatan Muslimović sa mnom u klubu. Takođe dvojica trenera sa naših prostora rade u Kini pa se povremeno družimo. Naravno nije lako bez familije, ali moram priznati da je nekako godina ipak brzo prošla.

NN: Da li ste možda naučili kineski jezik?

MISIMOVIĆ: Težak je jezik! Treba puno vremena i truda da se savlada. Znam naravno neke riječi koje su me naučili saigrači. Naravno naučio sam i one koje valjda svi prvo nauče, ali nisu za javnost...

NN: Kakav je kvalitet fudbala u Kini i možete li ga uporediti sa evropskim?

MISIMOVIĆ: S obzirom na to da sam imao priliku igrati prije nekoliko godina u Rusiji, mislim da je kineska liga nekako najsličnija toj ligi. Kineski fudbal iz godine u godinu zaista napreduje. Puno ulažu, novca im ne nedostaje, takođe ni infrastrukture i mislim da će kao i ruska ubuduće biti jedna od boljih liga.

NN: Gdje biste voljeli završiti karijeru?

MISIMOVIĆ: Planiram da se vratim tamo gdje sam počeo, u Njemačku. Nemam neki poseban klub u koji bih volio otići. Teško je sad reći jer ne razmišljam još o odustajanju od fudbala. Uglavnom jednoga dana vratiću se tamo gdje je sve krenulo, gdje sam počeo da igram fudbal, gdje sam rođen i odrastao i gdje ću živjeti kada se više ne budem bavio sportom. Ja sam nekako Bosanac i Nijemac ili možda preciznije Bavarac.

NN: Kako komentarišete žrijeb za SP u Brazilu?

MISIMOVIĆ: Mislim da možemo biti zadovoljni. Kuglice su se mogle i bolje posložiti za nas, ali i puno gore. Kada se sve sabere, mislim da je grupa OK i da imamo realne šanse da prvu fazu takmičenja završimo među prve dvije ekipe. Možda je jedino raspored utakmica nezgodan. Igramo prvu sa Argentincima i ukoliko izgubimo, onda je sa Nigerijom biti ili ne biti, što bi nam moglo stvoriti pritisak.

NN: Smatrate li da je bh. tim totalni autsajder protiv Argentinaca?

MISIMOVIĆ: Oni su bolja ekipa od nas, ali u toj prvoj utakmici na SP i oni će tražiti neku svoju formu i moraju biti oprezni bez obzira na to koliko su jaki. Favoriti su, ne samo naše grupe, već i Mundijala. Nedavno smo igrali sa njima i bez obzira na to što smo izgubili tu prijateljsku utakmicu, smatram da protiv Argentine nismo potpuno bez šansi za nešto povoljniji ishod u Brazilu.

NN: Koji su glavni aduti "zmajeva" za Mundijal?

MISIMOVIĆ: Mislim da smo uvijek imali sjajnu atmosferu i taj duh koji nas je krasio i u ovim kvalifikacijama i na kraju krajeva uveliko nam pomogao da ostvarimo ovaj veliki uspjeh. Atmosfera između igrača i stručnog štaba je zaista naša dodatna snaga. Koji je naš domet, teško je reći u ovom trenutku. Treba ići od utakmice do utakmice, a ako prođemo u nokaut fazu, ništa nije nemoguće.

NN: Koliko poznajete reprezentacije Nigerije i Irana?

MISIMOVIĆ: Iskreno, ne znam previše o Iranu i njihovim igračima. Igrao sam jedan meč protiv njih u Teheranu. Po kvalitetu smo vjerovatno ravnopravni, bez obzira na to što ih nikada nismo savladali do sada. Moramo se postaviti tako da oni gledaju na nas, a ne mi previše na njih. Slično je i što se tiče Nigerije.

Ritual

Iako kaže da nije sujevjeran, jednog pravila ipak se uvijek pridržava na svakoj utakmici.

"Uvijek desnom nogom prvo zakoračim na teren. Ne znam zašto, ali nekako mi to daje neku dodatnu sigurnost. Možda je i navika. Uglavnom to je jedini ritual i mislim da ne pretjerujem", objasnio je popularni Miske.

Miske kao Pape

Safet Sušić nedavno je rekao da je upravo Zvjezdan Misimović fudbaler koji najviše stilom podsjeća na njega iz igračkih dana. Popularni Miske ne krije da mu takva poređenja laskaju i prijaju.

"Da stilom igre i ponašanjem ličim na Papeta prvi put mi je prije nekoliko godina, dok smo još igrali skupa u reprezentaciji, rekao Elvir Baljić. Nisam gledao puno utakmica koje je igrao selektor tokom karijere. Svi pričaju i svi znamo da je on bio majstor s loptom, što i danas zna pokazati na treninzima. On je najbolji fudbaler BiH svih vremena, pa kada me neko sa jednom takvom veličinom uporedi, onda je to velika čast", rekao je Misimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije