Izbor sportiste

Najbolji sportista BiH za "Nezavisne": Pred bh. rukometom je svijetla budućnost

Najbolji sportista BiH za "Nezavisne": Pred bh. rukometom je svijetla budućnost
Najbolji sportista BiH za "Nezavisne": Pred bh. rukometom je svijetla budućnost

Najtrofejniji bh. rukometaš i jedan od najboljih odbrambenih igrača svijeta Mirsad Terzić (33) nije krio oduševljenje saznanjem da je u Sarajevu izabran za najboljeg sportistu BiH za 2016. godinu.

Član mađarskog velikana Vesprema iza sebe ima jednu od najuspješnijih sezona u karijeri. Osvojio je trostruku krunu, prvenstvo i Kup Mađarske, SEHA ligu, a drugi put uzastopno je igrao u finalu EHF Lige šampiona, gdje je njegov Vesprem na nevjerovatan način ostao bez trofeja.

"Moram priznati da sam iznenađen time da sam izabran za najboljeg sportistu BiH, posebno u godini u kojoj su bile Olimpijske igre i u kojoj je ostvareno dosta dobrih rezultata. Iskreno, nisam znao ni da ću biti u konkurenciji. Svakako, kad je došlo do toga - osjećaj je zaista nevjerovatan. Preponosan sam i zahvalan što je prepoznat moj rad u prethodnoj godini. Ovo je kruna moje karijere, kruna za sve ove godine u kojima je bilo dosta odricanja. Hvala 'Nezavisnim novinama'. Osjećam se predivno i ovo priznanje će biti još veći motiv da nastavim i trudim se još više", kaže Terzić za "Nezavisne".

NN: Kako gledate na godinu koja je na izmaku?

TERZIĆ: Kad se sve sabere mogu biti zadovoljan godinom i smatram je uspješnom. Pogotovo to mislim na klupskom nivou. Ipak, ostaje žal za Ligom šampiona. Imali smo dobijeno finale, ali počeli smo prerano slaviti. Na kraju smo izgubili na sedmerce, ali to je sport. Što se reprezentacije tiče, nismo uspjeli drugi put izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo. Sada je došlo do promjene na selektorskoj poziciji. Smatram da smo na dobrom putu.

NN: Vratimo se malo na to, po mnogima, epsko finale protiv Kilcea. Imali ste prednost od osam razlike 14 minuta prije kraja. Šta se desilo?

TERZIĆ: Čini se da samo i dalje u šoku od tog poraza, jer nam se i ove sezone ponavlja da gubimo dobijene utakmice. Još tražimo odgovor šta se desilo te noći u Kelnu. Svima nam je teško pao taj poraz, bili smo nadomak osvajanju tog željenog trofeja. Pokušavamo to što prije zaboraviti, jer je on i psihološki djelovao na ekipu. Mislim da mi to možemo, jaki smo individualno i kolektivno. Pitanje je vremena kako ćemo prebroditi te stvari i krenuti svojim putem.

NN: I ove sezone imate ambicije kao i prošle sezone. Nadate li se novom plasmanu na fajnal for?

TERZIĆ: Vesprem je ponos Mađarske. Imamo veliku podršku navijača i jednu od najljepših dvorana. Veliki uspjeh je tri puta zaredom igrati na fajnal foru. Do sada nismo imali sreće. Ipak, mi ne odustajemo. Već ove sezone želimo ponovo plasman među četiri najbolje ekipe u Evropi. Posebna je draž igrati na završnici, jer tamo je čitav rukometni svijet na jednom mjestu. Biti tamo je vrhunac za jednog rukometaša.

NN: Uporedo igrate i sve jaču SEHA ligu, koju ste osvajali u posljednje dvije sezone. Može li Vesprem odbraniti titulu u regionalnom takmičenju?

TERZIĆ: Svakako ćemo sve učiniti da treći put uzastopno osvojimo titulu. Vidjećemo gdje će se igrati završnica. Moram reći da je veoma jaka konkurencija. Vardar igra u strašnoj formi, a tu je i ekipa Meškov Bresta. Morate igrati 100 odsto sa svima. Nadam se da ćemo uspjeti doći do novog naslova. Bilo bi lijepo.

NN: Ove godine ste produžili ugovor sa Vespremom. Planirate li u Mađarskoj završiti bogatu karijeru?

TERZIĆ: Najvažnije je zdravlje. Ono je zasad OK. Imam ugovor još jednu godinu i sigurno ne bih imao ništa protiv da ponovo produžimo saradnju. Kažem, najvažnije je da me zdravlje posluži. Vidjećemo šta će se desiti u budućnosti. Ovdje sam kao kod kuće. Tu sam se oženio, sa suprugom sam dobio dva sina. Grad je miran, baš za porodicu.

NN: Reprezentacija BiH nije dobro otvorila kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. Da li su šanse za odlazak u Hrvatsku izgubljene?

TERZIĆ: Sigurno je da se još možemo nadati plasmanu na Euro. Poraz od Španije je bio realan, dok je onaj od Austrije bio poprilično nesretan. Moram reći da treba malo vremena za adaptaciju na novi sistem kod novog selektora Bilala Šumana. Novo okupljanje je u januaru i to ćemo iskoristiti da se što bolje spremimo za nastavak kvalifikacija. Vjerujem kako imamo snage da dva puta dobijemo Finsku i onda se revanširamo Austrijancima.

NN: Kakva je budućnost bh. rukometa?

TERZIĆ: Pred bh. rukometom je svijetla budućnost. Već sada imamo dosta mladih igrača koji su lideri u svojim ekipama. Potrebno je da probiju barijeru i to prenesu u reprezentaciju. Vjerujem da će u Šumanu imati veliku pomoć s obzirom na njegovu bogatu internacionalnu karijeru.

Brojke:

16

trofeja Terzić je osvojio sa Vespremom, u koji je došao 2009.

7

puta je bio prvak Mađarske i pobjednik Kupa ove zemlje.

2

puta je dizao pehar u regionalnoj SEHA ligi

6

klubova u karijeri iza sebe ima Terzić, i to su Olimpik, Željezničar, Izviđač, Zagreb, Celje i Vesprem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije