Izbor sportiste

Naj­tro­fej­ni­ji bh. tim

Naj­tro­fej­ni­ji bh. tim
Naj­tro­fej­ni­ji bh. tim

Oni su si­no­nim spor­tskog us­pje­ha, pri­mjer kva­li­te­tnog ra­da i naj­tro­fej­ni­ji spor­tski ko­le­ktiv u Bo­sni i Her­ce­go­vi­ni.

Re­pre­zen­ta­ci­ja BiH u sje­de­ćoj odboj­ci i u 2014. nas­ta­vi­la je pu­tem sla­ve te ne­za­us­tav­lji­vo i bez gre­ške pro­tu­tnja­la me­đu­na­ro­dnim spor­tskim bo­ri­li­šti­ma. Pre­dvo­đe­ni se­le­kto­rom Mir­zom Hur­ste­mo­vi­ćem, De­la­lić, Ali­ba­šić, Man­ko i druš­tvo u kon­ti­nu­ite­tu bi­lje­že us­pje­he još od 1997, što pot­vrđu­je i čak 12 do­sa­daš­njih ti­tu­la naj­bo­ljih u izbo­ru "Ne­za­vi­snih" pa su se i ove go­di­ne uz KKI Vrbas na­šli u kon­ku­ren­ci­ji za naj­bo­lju eki­pu u spor­tu za in­va­li­de.

Da im je ne­us­pjeh ne­po­zna­ni­ca po­ka­zu­je uku­pno 18 me­da­lja osvo­je­nih na naj­ve­ćim spor­tskim ta­kmi­če­nji­ma u Evro­pi i svi­je­tu. Oki­ti­li su se sa 13 zla­tnih, tri sre­brna i dva bron­za­na odli­čja. Dva pu­ta su se ra­do­va­li zla­tu na Pa­ra­olim­pij­skim igra­ma, a u Evro­pi su vla­sni­ci čak osam šam­pi­on­skih na­slo­va.

Tri pu­ta su se pe­nja­li na naj­vi­še po­bje­dni­čko pos­to­lje na svjet­skim prven­stvi­ma, a po­slje­dnju pla­ne­tar­nu ti­tu­lu od­bra­ni­li su ove go­di­ne na ta­kmi­če­nju u polj­skom El­bla­gu. Put do tro­na za­po­če­li su bes­pri­je­kor­nim iz­da­njem u gru­pnoj fa­zi ta­kmi­če­nja. U prvom ko­lu pao je Ka­zah­stan sa 3:0, a u is­tom ri­tmu nas­ta­vi­li su i u na­re­dna dva ko­la sa Bra­zi­lom i Hrvat­skom. Čet­vrtfi­na­le spo­ji­lo ih je sa Nje­ma­čkom, pro­tiv ko­je su sla­vi­li re­zul­ta­tom 3:1.

U po­lu­fi­na­lu pro­ti­vni­ci su bi­li Egi­pća­ni. Iako su na­jav­lji­va­li sen­za­ci­ju, "fa­ra­oni" bh. ti­mu u ovom su­sre­tu ni­su us­pje­li uze­ti ni set. Ve­li­ko fi­na­le igra­li su sa pro­ti­vni­ci­ma iz gru­pne fa­ze, Bra­zil­ci­ma, ko­je su po­bi­je­di­li sa 3:1 (25:22, 20:25, 25:7, 28:26). Pu­le­ni se­le­kto­ra Mir­za Hrus­te­mo­vić na SP bi­li su Sa­ba­hu­din De­la­lić (ka­pi­ten), Asim Me­dić, Dže­vad Ham­zić, Adnan Man­ko, Sa­fet Ali­ba­šić, Ismet Go­di­njak, Mir­zet Du­ran, Ni­zam Čan­čar, Be­nis Ka­drić, Adnan Ke­šmer, Er­min Ju­su­fo­vić i Mu­ha­med Ka­pe­ta­no­vić.

Sve­ča­na ma­ni­fes­ta­ci­ja 14. tra­di­ci­onal­nog Izbo­ra naj­bo­ljeg spor­tis­te BiH u 2014. u or­ga­ni­za­ci­ji "Ne­za­vi­snih no­vi­na" i Ra­dio-te­le­vi­zi­je BiH bi­će održa­na 16. de­cem­bra u sa­ra­jev­skom ho­te­lu "Ho­li­day" (biv­ši "Ho­li­day Inn"), s po­čet­kom u 20 ča­so­va, uz di­re­ktan pre­nos na BHT 1. Po­kro­vi­telj naj­re­le­van­tni­jeg izbo­ra ova­kve vrste u na­šoj ze­mlji je Dra­gan Čo­vić, član Pred­sje­dniš­tva BiH. Pred­sje­dnik stru­čnog ži­ri­ja je Fa­ruk Ha­dži­be­gić, a par­tner ovog izbo­ra je Olim­pij­ski ko­mi­tet BiH, kro­vna bh. spor­tska in­sti­tu­ci­je. Sna­žnu po­dršku pru­ža i Mi­nis­tar­stvo ci­vil­nih po­slo­va BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije