Izbor sportiste

Plivačica Emina Pašukan: Bh. sirena svjetske klase

Plivačica Emina Pašukan: Bh. sirena svjetske klase
Plivačica Emina Pašukan: Bh. sirena svjetske klase

Emina Pašukan rođena je 12. aprila 2001. godine u Sarajevu, gdje je prije sedam godina napravila prve plivačke pokrete.

Članica PK Bosna može se pohvaliti sa do sada osvojenih više od 530 medalja na državnim prvenstvima i mitinzima u zemlji i inostranstvu. Vlasnica je više od 40 titula državne prvakinje u kategorijama mlađih kadetkinja, kadetkinja, mlađih juniorki i seniorki. Samo u ovoj godini osvojila je 16 šampionskih naslova u pojedinačnoj konkurenciji, od čega devet na Zimskom i sedam na Ljetnom prvenstvu BiH u kategorijama mlađih juniorki i seniorki. Epitet naše najbolje mlade plivačice opravdala je ove godine oborivši 18 puta državni rekord u pojedinačnoj konkurenciji, te tri puta u štafeti u sastavu reprezentacije BiH. Trenutno drži četiri rekorda BiH na velikom bazenu (50 metara, 100 m prsno, 50 m delfin i 400 m mješovito), te pet na malom (50 m, 100 m i 200 m prsno, 100 m mješovito i 400 m mješovito).

Sa reprezentacijom je ove godine bila uspješna na Četveromeču nacija u Sisku osvojivši srebro na 50 m prsno i bronzu na 200 m prsno. Kup Mediterana u Grčkoj pamtiće po plasmanu na šesto mjesto na 100 m prsno, dok je na EYOF-u u Tbilisiju na 100 m prsno izborila polufinale i osvojila desetu poziciju u konkurenciji plivačica iz 50 zemalja. Bh. boje je branila i na juniorskom SP u Singapuru, gdje joj je najbolji plasman bio 26. pozicija na 50 m prsno u konkurenciji plivačica iz 90 zemalja. Sve nabrojano svrstalo je Eminu u krug kandidatkinja za najperspektivniju sportistkinju u 2015. godini.   

Svečana manifestacija 15. jubilarnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2015. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 15. decembra u Kongresnom centru hotela "Terme" na Ilidži sa početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Refik Šabanadžović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije