Izbor sportiste

Predstavljamo: Aleksandra Samardžić, slavljenica na dva EP

Predstavljamo: Aleksandra Samardžić, slavljenica na dva EP
Predstavljamo: Aleksandra Samardžić, slavljenica na dva EP

Aleksandra Samardžić rođena je 23. septembra 1997. godine u Trebinju, a u Džudo klubu Berkovići napravila je prve korake u ovom sportu.

Danas je članica sarajevskog Nippona, gdje je radeći pod stručnim nadzorom trenera i selektora Branislava Crnogorca stekla potpunu afirmaciju. Njen ubrzan napredak primjetan je iz godine u godinu, a 2015. će definitivno pamtiti po najboljim rezultatima u karijeri. Iako još omladinska bh. reprezentativka, uspjeha joj nije nedostajalo u seniorskoj konkurenciji. Aleksandra je ove godine praktično osvojila sve što se osvojiti moglo. Nastupila je na čak dva Evropska prvenstva i na oba se okitila medaljama. Ljubitelje sporta zadivila je prvo na Evropskom prvenstvu do 21 godine, održanom u austrijskom Obervartu, gdje je u jakoj konkurenciji osvojila bronzanu medalju. Dobru formu potom je potvrdila osvajanjem zlatne medalje na Balkanskom prvenstvu u Sofiji. Uslijedio je Evropski kup na domaćem terenu u Sarajevu, na kojem se proslavila takođe najsjajnijim odličjem. Bh. boje branila je na istom takmičenju u ruskom Orenburgu i takođe nastup okončala na najvišoj stepenici pobjedničkog postolja. Tačku na "i" stavila je u novembru na Evropskom prvenstvu za mlađe seniorke (U23), održanom u Bratislavi osvajanjem vicešampionske titule.

Aleksandra Samardžić je i višestruka šampionka BiH od kadetske do seniorske kategorije. Trenutno je prvoplasirana na evropskoj seniorskoj rang-listi, a njen talenat stručni žiri Izbora sportiste prepoznao je još 2012. godine, kada je proglašena najperspektivnijom sportistkinjom. Pod svjetlima pozornice bila je i prošle godine, kada je takođe bila među tri najbolje sportistkinje BiH. Aleksandra je ove godine u užoj konkurenciji za najbolju sportistkinju.

Svečana manifestacija 15. jubilarnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2015. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 15. decembra u Kongresnom centru hotela "Terme" na Ilidži, s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u BiH je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Refik Šabanadžović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije