Izbor sportiste

Predstavljamo Aleksandru Samardžić (džudo): Srebrna olimpijka iz Nanjinga

Predstavljamo Aleksandru Samardžić (džudo): Srebrna olimpijka iz Nanjinga
Predstavljamo Aleksandru Samardžić (džudo): Srebrna olimpijka iz Nanjinga

Aleksandra Samardžić rođena je 23. septembra 1997. godine u Trebinju, gdje je prije deset godina u Džudo klubu Berkovići napravila prve korake u ovom sportu.

Danas je članica sarajevskog Nippona, gdje je stekla potpunu afirmaciju i ove godine postigla najbolje rezultate u karijeri. Iako je još omladinska bh. reprezentativka, uspjeha joj nije nedostajalo ni u seniorskoj konkurenciji. Godinu će svakako pamtiti po svom prvom učešću na Olimpijskim igrama mladih u Nanjingu, gdje se proslavila srebrnom medaljom. Nastupila je na čak tri Evropska prvenstva, onom u Bukureštu za takmičarke do 21 godine, Atini do 18, te u poljskom Vroclavu za seniorke do 23 godine, a na sva tri EP na pobjedničkim postoljima stajala je sa bronzama oko vrata. Iako na Svjetskom prvenstvu (U21) u Majamiju nije bila među osvajačicama odličja, klasu i kvalitet potvrdila je ipak solidnim petim mjestom. Bh. boje branila je i na Balkanskom prvenstvu za seniorke u svom rodnom gradu Trebinju i bila zlatna, jednako kao i na Balkanijadi U-21 u turskom Edirneu. Uspjesi nisu izostali ni na evropskim seniorskim kupovima u Sarajevu, gdje je bila zlatna, odnosno Beogradu gdje je osvojila srebro. Na istim takmičenjima, ali u kategoriji do 21 godine, postala je vlasnica dvije najsjajnije medalje u Paksi i Pragu. Trenutno je trećeplasirana na evropskoj seniorskoj rang-listi, a njen talenat stručni žiri Izbora sportiste prepoznao je još 2012. godine, kada je proglašena najperspektivnijom.

Svečana manifestacija 14. tradicionalnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2014. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 16. decembra u sarajevskom hotelu "Holiday" (bivši "Holiday Inn"), s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Faruk Hadžibegić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije