Izbor sportiste

Predstavljamo Amela Tuku (atletika): Srednjoprugaš za budućnost

Predstavljamo Amela Tuku (atletika): Srednjoprugaš za budućnost
Predstavljamo Amela Tuku (atletika): Srednjoprugaš za budućnost

Amel Tuka rođen je 9. januara 1991. godine. Član je Atletskog kluba Zenica i reprezentativac BiH. Posljednjih nekoliko godina bilježi sjajne rezultate, što je potvrdio i u ovoj.

Mladi Tuka je još jedan u nizu atletičara čiji rezultati potvrđuju da se u Zenici odlično radi kada je u pitanju "kraljica sportova". Da će imati sjajnu 2014. godinu bh. srednjeprugaš nagovijestio je u junu prvim mjestom u disciplini 800 metara na Evropskom timskom prvenstvu - Treća liga u Tbilisiju. Nastavio je sjajnim drugim mjestom u trci na 800 metara na mitingu u Velenju, a zatim petim na međunarodnom mitingu u Madridu. Svoju odličnu formu potvrdio je krajem jula, uoči Evropskog prvenstva na otvorenom u Cirihu, kada je osvojio bronzanu medalju na 800 metara na Balkanijadi u rumunskom Pitestiju.

Kruna fenomenalne sezone stigla je u Cirihu na stazi legendarnog stadiona "Lecigrund". Tuka je bio i kroz kvalifikacije stigao do polufinala na 800 metara. Malo je ko očekivao da može otići još korak dalje osim njega samog. U polufinalu je bio odličan, pa je kao nagrada stigao plasman u finale, u kojem je osvojio šesto mjesto i time stigao do jednog od najboljih rezultata u istoriji bh. atletike. Tuka je u finalu, 15. augusta, istrčao svoj novi lični i bh. rekord koji sada iznosi 1:46.12 minut.

Sjajnu godinu je zaključio prvim mjestima na 400 i 800 metara na Ekipnom prvenstvu BiH u Banjaluci.

Vrijedi istaći da je Tuka rekorder BiH na 400 metara sa rezultatom 47.19 sekundi, koji je ostvario 2013. godine. Iste godine okitio se bronzanom medaljom na 800 metara na Evropskom U23 prvenstvu u finskom Tampereu.

Svečana manifestacija 14. tradicionalnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2014. godini, u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH, biće održana 16. decembra u sarajevskom hotelu "Holiday" (bivši "Holiday inn"), s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Faruk Hadžibegić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucije. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije