Izbor sportiste

Predstavljamo Amelu Kršo: Strah i trepet za golmane

Predstavljamo Amelu Kršo: Strah i trepet za golmane
Predstavljamo Amelu Kršo: Strah i trepet za golmane

Amela Kršo rođena je 17. aprila 1991. godine u Foči. Članica je Ženskog fudbalskog kluba SFK 2000 Sarajevo od 2007. godine.

Trenutno nastupa za seniorski tim sarajevskog kluba, koji je devetorostruki uzastopni šampion naše zemlje. Njena uloga u timu je veoma važna, te je standardna u početnom sastavu u svim takmičenjima svog kluba, posebno na međunarodnoj sceni i utakmicama UEFA Lige prvaka. Ona je jedna od najzaslužnijih za velike rezultate ekipe SFK 2000 u ovoj i prethodnim godinama. Na mnogim turnirima proglašena je najboljom igračicom, a veliki je uticaj imala i na juniorski sastav Sarajki. Studentica Fakulteta za sport u Sarajevu po okončanju nastupa u dresu juniorki postala je i trener asistent u omladinskom pogonu. Sa seniorskom ekipom SFK 2000 kvalifikovala se 2009. godine u najelitnije klupsko takmičenje - Ligu prvaka.

Ujedno ove godine bila je i najbolji strijelac Ženske fudbalske lige BiH. Naravno, reprezentativka je naše zemlje. Odigrala je sve tri kvalifikacione utakmice za EP. Ove godine SFK je nastupio i u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a Amela Kršo je bila ponovo jedna od najboljih. Nažalost, bh. predstavniku nedostajao je jedan gol za plasman u drugi krug Lige šampiona. U futsalu je SFK 2000 u posljednjih nekoliko godina osvajač svih turnira, čime slovi za ubjedljivo najbolji tim u regionu i šire. Kršo je tri godine bila i standardna bh. reprezentativka U19 selekcije. Najveći uspjeh u reprezentativnoj karijeri joj je prolazak u drugi krug kvalifikacija juniorske reprezentacije 2009. godine.

"Velika mi je čast biti u konkurenciji za najbolju sportistkinju BiH. I sama nominacija je velika nagrada i priznanje svom mom dosadašnjem radu i trudu. Biće mi to podstrek za budućnost i nadam se da ću i u godinama koje su pred nama opravdati povjerenje žirija i očekivanja trenera u mom klubu", rekla je Amela Kršo.

Svečana manifestacija jedanaestog tradicionalnog Izbora najboljih sportista Bosne i Hercegovine biće održana 14. decembra u sarajevskom hotelu "Holiday inn" sa početkom u 21 sat uz direktan prenos na BHT 1. Organizatori manifestacije su "Nezavisne novine" i Radio-televizija BiH, uz pokroviteljstvo Željka Komšića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Partner izbora je Olimpijski komitet BiH - krovna sportska institucija u našoj zemlji.

Sportisti

Nominovani za najboljeg sportistu u 2011. godini su: Edin Džeko, Srđan Grahovac, Zvjezdan Misimović, Asmir Avdukić (fudbal), Danijel Šarić (rukomet), Amel Mekić, Mitar Mrdić, Ibro Miladin (džudo), Edin Branković (brzo klizanje), Mirza Teletović (košarka), Hamza Alić (atletika), Meris Muhović, Nermin Potur (karate), Igor Lajkert (alpsko skijanje), Mladen Plakalović (ski-trčanje), Armin Mustedanović (odbojka) i Nikica Atlagić (biciklizam).

Sportistkinje

Nominovane za najbolju sportistkinju u 2011. godini su: Dragana Knežević (rukomet), Sandra Mitrović, Aleksandra Vidović (odbojka), Borjana Ivić (džudo), Eldina Maslo (karate), Žana Novaković (alpsko skijanje), Tanja Karišik (ski-trčanje), Biljana Cvijanović, Paša Šehić (atletika), Amela Kršo (fudbal), Almira Lizde (dizanje tegova) i Emina Hadžiahmetović (stoni tenis).

Ekipe

U konkurenciji za najbolji sportski kolektiv su: fudbalska reprezentacija BiH, muška košarkaška reprezentacija BiH, FK Željezničar, FK Borac, RK Bosna BH gas, ŽRK Borac, ŽOK Jedinstvo Brčko, KK Široki WWin, Dejvis kup reprezentacija BiH, Karate klub Neretva Mostar, RK Borac M:tel, OK Kakanj, Biciklistički klub BSK i AK Glasinac Sokolac.

Treneri

U konkurenciji za najboljeg trenera su: Safet Sušić (fudbal), Branislav Crnogorac (džudo), Irfan Smajlagić (rukomet), Goran Hadžić (odbojka), Daver Vranić (tenis), Rade Unčanin (rukomet), Sabit Hadžić (košarka), Miroslav Klepić (karate), Amela Hadžiahmetović (stoni tenis), Neđo Benković (biciklizam), Mehmed Skender (atletika) i Samira Hurem (fudbal).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije