Izbor sportiste

Predstavljamo Andreu Prusinu (rukomet): Evropska klasa

Predstavljamo  Andreu Prusinu (rukomet): Evropska klasa
Predstavljamo Andreu Prusinu (rukomet): Evropska klasa

Andrea Prusina rođena je 4. marta 1987. godine u Ljubuškom. Svoju veoma uspješnu rukometnu karijeru počela je u svom rodnom gradu, koji je poznat kao centar rukometa u Hercegovini.

No, svoje najveće uspjehe nije ostvarila sa matičnim klubom Ljubuškim, nego sa mostarskim Zrinjskim, čiji je dres nosila nekoliko sezona, sve do prošle, koja je za nju bila nezaboravna. Naravno, sjajne partije u dresu mostarskog kluba odvele su je stepenicu više u zagrebačku Lokomotivu.

Sa Zrinjskim je 2013. godine osvojila naslov šampiona BiH i to nakon čak šest godina dominacije banjalučkog Borca. U veoma uzbudljivoj završnici Premijer lige Mostarke su, predvođene Andreom Prusinom, prve prošle kroz cilj i zasluženo proslavile titulu.

U Evropi popularne "plemkinje" odigrale su sjajno. Stigle su do četvrtfinala Čelendž kupa, gdje ih je zaustavio kasniji finalista Fantazilend iz Samobora. Zrinjski je do četvrtfinala stigao eliminisavši austrijski Union Korneburg i makedonsko Kumanovo. Na putu do tog istorijskog uspjeha za Zrinjski predvodila ih je upravo Prusina sa čak 42 gola, što ju je svrstalo na šesto mjesto liste strijelaca Čelendž kupa. U prosjeku je postizala sedam golova po utakmici.

Nažalost, Prusina svoj raskošni talenat, sada već i kvalitet, nije mogla prikazati i u dresu reprezentacije BiH jer ženski nacionalni rukometni tim naše zemlje ne postoji. Svečana manifestacija 13. tradicionalnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2013. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i BHRT biće održana 16. decembra u sarajevskom hotelu "Holiday", s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Dragan Marković, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije