Izbor sportiste

Predstavljamo: Edin Džeko fudbalski dijamant iz Sarajeva

Predstavljamo: Edin Džeko fudbalski dijamant iz Sarajeva
Foto: N.N. | Predstavljamo: Edin Džeko fudbalski dijamant iz Sarajeva

Edin Džeko rođen je 17. marta 1986. godine u Sarajevu. Prve fudbalske korake napravio je u sarajevskom Željezničaru, a blistavu karijeru nastavio je u Teplicama, Volfzburgu, Mančester Sitiju i Romi, čiji je i danas član.

Ovo je za popularnog "dijamanta" bila najplodonosnija sezona u karijeri, kada je segment strijelca u pitanju. Oborio je i nekoliko rekorda. Sa 29 golova postao je najbolji strijelac u Seriji A, a u svim takmičenjima je postigao 39 golova. Pored 29 ligaških, osam puta je pogodio u Evropa ligi i dva puta u Kupu Italije.

Ovaj učinak donio mu je i epitet najboljeg strijelca Rome u istoriji u jednoj sezoni, a njegovi pogoci bili su ključni za direktni plasman Rimljana u grupnu fazu Lige šampiona.

U kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji najbolji strijelac u istoriji "zmajeva" postigao je pet pogodaka, ali to nije bilo dovoljno da se bh. tim drugi put uzastopno plasira na Svjetsko prvenstvo.

Osim igračkih, potrebno je imati u vidu i ljudske kvalitete te Edinovo učešće u bezbroj humanitarnih i društveno odgovornih manifestacija i akcija, kao i njegovu ulogu u promociji države BiH.

Svečana manifestacija Izbora najboljeg sportiste BiH u 2017. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 12. decembra u kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu s početkom u 20.15, uz direktan prenos na BHT 1.

Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH na čelu s predsjedavajućim Draganom Čovićem. Predsjednica stručnog žirija je proslavljena košarkašica Mara Lakić-Brčaninović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministartstvo civilnih poslova BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije