Izbor sportiste

Predstavljamo: Edin Džeko, sezona za pamćenje

Predstavljamo: Edin Džeko, sezona za pamćenje
Foto: N.N. | Predstavljamo: Edin Džeko, sezona za pamćenje

Edin Džeko rođen je 17. marta 1986. godine u Sarajevu. Iza popularnog "dijamanta" je još jedna nevjerovatna sezona i kalendarski dobra godina u dresu Rome i reprezentacije BiH.

U oktobru je izbio na deveto mjesto najboljih strijelaca "vučice" svih vremena sa 80 golova, a za ovaj učinak bilo mu je potrebno samo 150 utakmica, što je najmanje u odnosu na sve koji se nalaze među 10 najboljih strijelaca svih vremena. Ove sezone je i među najboljim strijelcima Lige šampiona. Svjetsku klasu potvrdio je i na utakmicama Lige nacija. Golovima u mečevima sa Sjevernom Irskom stigao je do brojke 55 u dresu sa državnim grbom, čime je ušao u top 10 najboljih evropskih strijelaca svih vremena. Osim što je najbolji strijelac u istoriji bh. selekcije, ove godine je postao i rekorder po broju nastupa. U utakmici s Austrijom upisao je 95. nastup (već ih ima 99) te je na taj način prestigao svog prethodnika Emira Spahića. U 2018. godini premašio je brojku od 300 golova u seniorskoj karijeri, a danas ih na kontu ima 320.

Svi ovi rezultati Edina Džeku su odveli u najužu konkurenciju za nagradu za najboljeg sportistu 2018. u BiH.

Svečana manifestacija 18. Izbora najboljeg sportiste BiH, u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH, biće održana 17. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1.

Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Mirza Teletović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije