Izbor sportiste

Predstavljamo: Fudbalska reprezentacija BiH u evropskoj eliti

Predstavljamo: Fudbalska reprezentacija BiH u evropskoj eliti
Foto: N.N. | Predstavljamo: Fudbalska reprezentacija BiH u evropskoj eliti

​Fudbalska reprezentacija BiH će 2018. godinu pamtiti kao jednu od najuspješnijih.

Pod dirigentskom palicom proslavljenog Roberta Prosinečkog, koji je vratio kult reprezentaciji, "zmajevi" su odigrali ukupno 12 susreta, upisavši pet pobjeda, isto toliko remija i dva poraza, i to u prijateljskim susretima protiv Meksika i Španije, kada su nastupili u kombinovanom sastavu. Bh. fudbaleri su zablistali u prvoj sezoni UEFA Lige nacija osvojivši prvo mjesto u svojoj grupi u Ligi B ispred Austrije i Sjeverne Irske i tako izborili plasman u Ligu A, gdje će zajedno sa 12 najboljih selekcija Starog kontinenta biti jedini učesnik iz ovog dijela Evrope. Džeko i društvo nastup u debitantskom izdanju Lige nacija zaključili su sa tri pobjede i remijem uz samo jedan primljeni pogodak. Osim prolaska u elitnu diviziju, "zmajevi" su obezbijedili i plej-of u ovom takmičenju kroz koji mogu osigurati Euro 2020. godine, a koji će igrati samo u slučaju neuspjeha kroz klasične kvalifikacije u kojima su se prilikom žrijeba za EP našli u drugom jakosnom šeširu.

Svi ovi rezultati su fudbalske "zmajeve" odveli u najužu konkurenciju za nagradu za najbolju ekipu BiH u 2018.

Svečana manifestacija 18. Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 17. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu sa početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1.

Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Mirza Teletović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije