Izbor sportiste

Predstavljamo: Josip Pandža, tvorac dvostrukih šampiona

Predstavljamo: Josip Pandža, tvorac dvostrukih šampiona
Predstavljamo: Josip Pandža, tvorac dvostrukih šampiona

Josip Pandža rođen je 14. maja 1987. godine u Vitezu. Život mladog trenera na momente podsjeća na filmski scenario.

Pod obručima je debitovao kao četrnaestogodišnjak, ali s obzirom na to da je rođen s inverzijom unutrašnjih organa, vrlo brzo se umjesto igračkoj karijeri morao posvetiti onoj trenerskoj. Već kao dvadesetogodišnjak preuzeo je funkciju šefa stručnog štaba Viteza u kojem je proveo šest sezona i kojeg je uveo u elitno društvo bh. košarke. Početkom ove godine preuzeo je tim Kaknja i postao najmlađi trener u istoriji košarkaškog prvenstva BiH. Ubrzo je izabran za selektora kadetske reprezentacije BiH, s kojom je napravio evropsku i svjetsku senzaciju osvojivši dvije zlatne medalje na dva velika takmičenja.

Uvertira pred najveći uspjeh bh. sporta bilo je zlato na Evropskom ljetnom olimpijskom festivalu mladih u Gruziji. Pod njegovom palicom BiH je redom rušila velike favorite, Letoniju, Gruziju, Tursku, Njemačku i na kraju u finalu Španiju. Uz velike finansijske probleme uslijedio je odlazak na EP u Litvaniji. Mladog trenera nije tresla euforija, već je smirivao strasti. Spustio je loptu na zemlju i onda u miru pokorio Evropu i postao jedan od najomiljenijih stratega u BiH. Zlatni trener se nije puno obazirao na goruće probleme, već je vrijedno radio i pripremao se za utakmice i analize protivnika. U Kaunasu je nadmudrio sve starije kolege na klupama velikih košarkaških selekcija, u finalu i domaćine, te tako ponio epitet najboljeg mladog selektora Starog kontinenta. I nakon povratka u BiH, gdje je njegove izabranike na velikom slavlju dočekalo oko 50.000 navijača, Pandžu nije tresla euforija. Uvijek je u prvi plan isticao igrače, a ne sebe. Skromni stručnjak stvorio je jedinstvenu generaciju, koja bi za nekoliko godina mogla igrati veliku ulogu u evropskoj seniorskoj košarci. Pandža je ove godine u užoj konkurenciji za najboljeg trenera.

Svečana manifestacija 15. jubilarnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2015. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 15. decembra u Kongresnom centru hotela "Terme" na Ilidži, s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u BiH je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Refik Šabanadžović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije