Izbor sportiste

Predstavljamo: Kadetska fudbalska reprezentacija BiH nastavlja da niže uspjehe

Predstavljamo: Kadetska fudbalska reprezentacija BiH nastavlja da niže uspjehe
Foto: Ilustracija | Predstavljamo: Kadetska fudbalska reprezentacija BiH nastavlja da niže uspjehe

Kadetska fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ponovila je prošlogodišnji veliki uspjeh te se drugi put plasirala na Evropsko prvenstvo, koje je održano u Hrvatskoj.

Izabranici Sakiba Malkočevića su u elitnom krugu kvalifikacija u jako kvalitetnoj grupi zauzeli drugo mjesto. Do velikog podviga bh. kadeti su stigli zahvaljujući pobjedama nad Gruzijom 2:1, te favoriziranom Italijom (1:0). Poraz od Engleske nije skupo koštao bh. nade, koje su se zahvaljujući gol-razlici našle na drugoj poziciji, ispred Rusije, koja je osvojila isti broj bodova.

Žrijeb za smotru najboljih 16 selekcija Evrope nije bio naklonjen "zmajićima". Mladi bh. fudbaleri su se našli u grupi s Njemačkom, Srbijom i Repubikom Irskom. Nakon ubjedljivog poraza od Nijemaca (0:5), uslijedio je i poraz od Iraca (1:2), te na kraju minimalan trijumf nad Srbijom (1:0). Na kraju tri osvojena boda nisu bila dovoljna za plasman u četvrtfinale.

Ipak, prikazana igra u Hrvatskoj je mogla zadovoljiti bh. javnost. Pokazan je kvalitet, ali i što je najvažnije kontinuitet dobrih igara, koje su nastavljene i u novim kvalifikacijama. Naime, Malkočevićevi puleni su izborili novi elitni krug kvalifikacija za Euro nakon što su na turniru u Makedoniji u konkurenciji domaćina, Slovačke i Moldavije zauzeli drugo mjesto.

Svečana manifestacija 17. Izbora najboljeg sportiste BiH u 2017. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 12. decembra u kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu s početkom u 20.15, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH na čelu s predsjedavajućim Draganom Čovićem. Predsjednica stručnog žirija je proslavljena košarkašica Mara Lakić-Brčaninović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije