Izbor sportiste

Predstavljamo: Marko Panić (rukomet)

Predstavljamo: Marko Panić (rukomet)
Predstavljamo: Marko Panić (rukomet)

Marko Panić je rođen 10. marta 1991. godine u Jajcu. Svoju karijeru, zasad veoma uspješnu, počeo je u rodnom Jajcu u rukometnom klubu koji nosi ime po svom gradu.

Njegov talenat veoma brzo prepoznali su iz Rukometnog kluba Borac Banjaluka u kojem je stekao svoju pravu afirmaciju.

Iako mu je tek 21 godina, Panić je već dosta iskusan rukometaš. Godinama je igrao za prvi tim Borca, a ljeta 2012. godine njegove sjajne partije odvele su ga francuskom vicešampionu Šamberiju.

Stigao je kao zamjena za francuskog reprezentativca Ksavijera Barašea, koji je otišao u Atletiko Madrid i zasad opravdava ukazano povjerenje. Za brzu adaptaciju na novu sredinu, kako sam kaže, zaslužni su Nebojša Grahovac i Edin Bašić, sadašnji i bivši reprezentativci BiH, te Hrvat Damir Bičanić, koji također igraju u Šamberiju.

"Prva četiri mjeseca u Šamberiju za mene su odlična. Super sam prihvaćen i od ljudi u klubu i od saigrača, tako da je zasad sve u najboljem redu. Puno mi je pomogao Grahovac, ali tu su kada mi je god zatrebalo bili i Bašić i Bičanić", kaže Panić o svojim počecima u Francuskoj.

Bez obzira na svoju mladost Panić je od 2010. godine u seniorskoj reprezentaciji BiH. Naravno, do seniorskog bh. tima nije stigao preko noći. Prethodno je sa kadetskom reprezentacijom naše zemlje izborio nastup na Evropskom prvenstvu 2008. godine u Češkoj. Bh. kadeti su osvojili 11. mjesto, ali Panić ovo takmičenje neće pamtiti po dobrom, jer je doživio tešku povredu zbog koje je dugo pauzirao. Srećom, vratio se rukometu i nastavio tamo gdje je stao. Sada je jedan od nosilaca igre bh. reprezentacija i pred njim je lijepa budućnost. Iako igra na poziciji desnog beka, zanimljivo je da se osim lijevom, podjednako dobro koristi i desnom rukom.

Svečana manifestacija 12. tradicionalnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2012. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i BHRT biće održana 12. decembra u sarajevskom hotelu "Holiday Inn" sa početkom u 21 čas uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Nebojša Radmanovića, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Ivica Osim, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucije. Snažnu podršku pruža i Ministartstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije