Izbor sportiste

Predstavljamo: Robert Prosinečki odveo "zmajeve" u elitu

Predstavljamo: Robert Prosinečki odveo "zmajeve" u elitu
Foto: N.N. | Predstavljamo: Robert Prosinečki odveo "zmajeve" u elitu

Robert Prosinečki rođen je 12. januara 1969. godine u Šveningenu (Njemačka). Nekada proslavljeni fudbaler, danas veoma cijenjeni trener u Evropi, za kratko vrijeme na klupi fudbalske reprezentacije BiH napravio je zapažene rezultate.

U svojoj prvoj godini kao selektor "zmajeva" imao je učinak od pet pobjeda, isto toliko remija i dva poraza. Godinu na izmaku pamtiće po tome što je u premijernoj sezoni Lige nacija uveo bh. fudbalere u elitnu A ligu, među 12 najboljih selekcija Starog kontinenta, a samim tim obezbijedio BiH igranje u potencijalnom baražu ovog takmičenja, kroz koji je moguće otići na Euro.

"Zmajevi" su bez poraza osvojili prvo mjesto u svojoj grupi u Ligi B Lige nacija ispred reprezentacija Austrije i Sjeverne Irske, a Robi je sa "zmajevima" imao niz od čak devet utakmica bez poraza. Važnije možda od svega jeste da je jedan od najtrofejnijih fudbalera s ovih prostora ponovo vratio kult reprezentaciji BiH.

Sve ovo ga je odvelo u najužu konkurenciju za nagradu za najboljeg trenera BiH u 2018.

 Svečana manifestacija 18. Izbora najboljeg sportiste BiH, u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH, biće održana 17. decembra u kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1.

Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Mirza Teletović, a partner izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije