Izbor sportiste

Predstavljamo Safeta Alibašića (sjedeća odbojka): Prvi smečer Evrope

Predstavljamo Safeta Alibašića (sjedeća odbojka): Prvi smečer Evrope
Predstavljamo Safeta Alibašića (sjedeća odbojka): Prvi smečer Evrope

Safet Alibašić rođen je 21. decembra 1982. godine u Tuzli. Blistavu sportsku karijeru u sjedećoj odbojci počeo je sada već davne 1997. godine u Lukavcu u istoimenom klubu.

Dobre igre i zavidan talent 2001. godine dovele su Safeta Alibašića u sarajevski SPID i od tada do danas zna samo za uspjehe. Biti konstantno u vrhu u domaćim, evropskim i svjetskim okvirima za Alibašića su postali uobičajeni pa i ne čudi da je medalje, pehare i priznanja već odavno prestao da broji. U riznici trofeja, između ostalog, su i dva priznanja za najboljeg sportistu BiH u 2005. i 2006. godini, što je bez sumnje opravdao dobrim igrama i svih narednih godina uključujući i ovu.

Na domaćoj sceni ovaj vanserijski igrač 2013. godine SPID-u je donio 13. šampionski pehar. Potom je uslijedio nastup u dresu sa državnim grbom na Evropskom prvenstvu u poljskom gradu Elblagu. Alibašić i društvo su na ovo takmičenje otputovali kao apsolutni favorit. Tu ulogu su opravdali superiorno odbranivši trofej bez i jednog izgubljenog seta. Na smotri najboljih ekipa Starog kontinenta Alibašić je ujedno proglašen i za najboljeg smečera prvenstva, a mnogi će se složiti da je trenutno jedan od najboljih odbojkaša na svijetu.

Bh. reprezentativac u svojim vitrinama, između ostalog, ima i dvije zlatne (Atina 2004. i London 2012) te jednu srebrnu (Peking 2008) paraolimpijsku medalju. Uz odličje, prošlogodišnjim igrama u britanskoj prijestonici, okitio se i titulom najkorisnijeg igrača na odbojkaškom turniru.

Svečana manifestacija 13. tradicionalnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2013. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i BHRT biće održana 16. decembra u sarajevskom hotelu "Holiday" sa početkom u 20 časova uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Dragan Marković, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije