Izbor sportiste

Predstavljamo Safeta Sušića (fudbal): Odveo BiH u Brazil

Predstavljamo Safeta Sušića (fudbal): Odveo BiH u Brazil
Predstavljamo Safeta Sušića (fudbal): Odveo BiH u Brazil

Safet Sušić rođen je 13. aprila 1955. godine u Zavidovićima. Kao igrač je ostavio dubok trag u Sarajevu i Pari Sen Žermenu, ali i reprezentaciji bivše SFR Jugoslavije.

Zbog svega što je napravio kao igrač proglašen je za najboljeg fudbalera BiH 20. vijeka. U Francuskoj je izabran za najboljeg stranca u Ligi 1 svih vremena, a u PSŽ-u za najboljeg klupskog igrača u istoriji kluba. Ostao je upamćen kao džentlmen u kopačkama, koji je s loptom mogao sve. Sada će ga ljubitelji fudbala u našoj zemlji pamtiti i kao selektora koji je prvi put fudbalsku reprezentaciju BiH odveo na jedno veliko takmičenje, Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Smiren i staložen, kakav je bio i kroz igračku karijeru, popularni Pape je znao kako "zmajeve" odvesti do krajnjeg cilja. Od samog starta kvalifikacija govorio je da je BiH dobila grupu kroz koju može otići na Mundijal. Svoj optimizam očigledno je znao prenijeti na igrače, koji su njegove zamisli perfektno sprovodili na terenu. Bh. tim je trijumfalno, pobjedom u Kaunasu nad Litvanijom 1:0, ovjerio ulazak u istoriju našeg fudbala. Kroz kvalifikacije Sušićevi izabranici su ostvarili osam pobjeda, te po jedan remi i poraz. To je bilo dovoljno da osvoje prvo mjesto u Grupi G, ispred Grčke.

Sušić je selektor BiH od 2009. U kvalifikacijama za "EURO 2012" stigao je do baraža, gdje ga je zaustavio Portugal. Svečana manifestacija 13. tradicionalnog Izbor najboljeg sportiste BiH u 2013. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i BHRT-a biće održana 16. decembra u sarajevskom hotelu "Holiday" s početkom u 20 časova uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Dragan Marković, a partner izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucije. Snažnu podršku pruža i Ministartsvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije