Izbor sportiste

Predstavljamo biciklistkinju Lejlu Tanović: Jedina među svjetskom elitom

Predstavljamo biciklistkinju Lejlu Tanović: Jedina među svjetskom elitom
Foto: N.N. | Predstavljamo biciklistkinju Lejlu Tanović: Jedina među svjetskom elitom

Lejla Tanović rođena je 19. juna 1994. godine u Udinama u Italiji, a uspješnu sportsku karijeru počela je prije sedam godina kada je kao juniorka pobijedila na seniorskoj međunarodnoj trci.

Vrhunski talenat i naporan rad pod stručnim nadzorom trenera Amara Njemčevića svrstali su Tanovićevu na trenutno 74. mjesto UCI svjetske rangliste i jedina je bh. biciklistkinja ikad rangirana u top 100 na planeti. Reprezentativka BiH i članica klubova SMF UCI TEAM iz Grčke i Puls Sarajevo ove godine u kategoriji brdski biciklizam  XCO na UCI trkama sakupila je 362 boda. Na Balkanskom prvenstvu održanom u Grčkoj odbranila je titulu, a zlatno odličje osvojila je i na UCI C2 trci u Vodicama, zatim u grčkom Lepantou, te na Braču, dok se u Grožnjanu u Hrvatskoj okitila srebrom. Zbirku medalja upotpunila je i na C1 trci održanoj u mjestu Jalova u Turskoj, gdje je bila bronzana, dok joj je na takmičenju u Arnavutkoju, takođe u Turskoj, pripalo četvrto mjesto.

Iako je ostala bez pobjedničkog postolja, bodove ove godine je osvajala i na C1 trkama u Kamniku i Premantura u Hrvatskoj i etapnoj trci S2 Volkat Španija. Višestruka državna prvakinja i osvajačica Premijer lige, boje Bosne i Hercegovine ove godine branila je i na Svjetskom kupu u Njemačka, gdje je nastup završila na 60. mjestu.

Svečana manifestacija 17. Izbora najboljeg sportiste BiH u 2017. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radiotelevizije BiH biće održana 12. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, s početkom u 20.15, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH s predsjedavajućim Draganom Čovićem. Predsjednik stručnog žirija je proslavljena košarkašica Mara LakićBrčaninović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije