Izbor sportiste

Predstavljamo fudbalsku reprezentaciju BiH: "Zmajevi" u Brazilu

Predstavljamo fudbalsku reprezentaciju BiH: "Zmajevi" u Brazilu
Predstavljamo fudbalsku reprezentaciju BiH: "Zmajevi" u Brazilu

Fudbalska reprezentacija BiH je 15. oktobra 2013. godine pobjedom u Litvaniji i plasmanom na Mundijal digla na noge cijelu zemlju.

Slavilo se do kasno u noć u svim krajevima BiH, a najvatrenije bilo je u Sarajevu. "Zmajeve", koji su se odmah nakon susreta u Kaunasu vratili u domovinu, dočekalo je oko 50.000 ljudi ispred Vječne vatre. Bila je to slika koja je obišla svijet i koja je najbolje prikazala trijumf bh. fudbala. Put do Brazila za naše reprezentativce nije bio nimalo lagan. Najveće prepreke bile su Grčka, evropski šampion iz 2004, i Slovačka, koja je na zadnjem Mundijalu stigla do osmine finala.

Ka Brazilu krenuli su 7. septembra 2012. pobjedom od čak 8:1 nad Lihtenštajnom u gostima. Uslijedio je trijumf nad Latvijom, remi sa Grčkom u Atini i nova pobjeda nad Litvanijom s kojom je zaključena 2012. Ono što su dobro započeli uspješno su priveli kraju ove godine. Ključnim se pokazala pobjeda protiv Grčke 3:1 na "Bilinom polju", zahvaljujući kojoj je BiH stekla veliku prednost u odnosu na konkurente. Ali posao nije bio okončan. Trebalo je u preostalih pet utakmica osvojiti 12 bodova, što su "zmajevi" uspjeli. Opasno su visili nakon poraza od Slovačke u Zenici 0:1, ali su se iskupili u Žilini slavivši sa 2:1.

Kulminacija je stigla 11. i 15. oktobra. Prvo je rutinski savladan Lihtenštajn sa 4:1, a potom Litvanija sa 1:0 za istorijski uspjeh. "Zmajevi" su osvojili 25 bodova, koliko i Grci, koji su morali u baraž. Kvalifikacije su zaključili kao jedna od najefikasniji evropskih selekcija s čak 30 golova.

Svečana manifestacija 13. tradicionalnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2013. u organizaciji "Nezavisnih novina" i BHRT biće održana 16. decembra u sarajevskom hotelu "Holiday" sa početkom u 20 časova uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj Izbora je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Dragan Marković, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije