Izbor sportiste

Prevazišle bh. ligu, blistale u Evropi

Prevazišle bh. ligu, blistale u Evropi
Prevazišle bh. ligu, blistale u Evropi

Fudbalerke SFK 2000 Sarajevo i ove godine su potvrdile da su jedan od najdominantnijih klubova u BiH, ali i u regionu. Suvereno su osvojile 14. titulu prvaka BiH, te 13. naslov Kupa.

Izabranice Samire Hurem blistale su i u najelitnijem takmičenju - Ligi šampiona, gdje su po treći put izborile plasman u šesnaestinu finala. Na kraju su zauzele 17. mjesto na UEFA rang-listi, čime su postale najbolji ženski fudbalski klub sa prostora Balkana.

Bh. šampionke su ponovo dobile povjerenje UEFA, koja im je dodijelila organizaciju grupne faze Lige šampiona. U Sarajevu su zauzele prvo mjesto, te izborile plasman među 32 najbolja tima Starog kontinenta. U toj fazi su za protivnice dobile prvakinje Rusije, ekipu Rosijanke. Nakon prve utakmice na "Koševu" rezultat je glasio 0:0. Uzvratna utakmica odigrana je sedam dana kasnije u Rusiji, gdje su prvakinje BiH do posljednje minute utakmice imale rezultat od 1:1, koji ih je vodio u osminu finala ovog najvećeg takmičenja. Ipak, u posljednjoj minuti susreta nesretno su primile gol, te ostale bez daljeg plasmana.

Na osnovu ovih rezultata Gradsko vijeće grada Sarajeva usvojilo je prijedlog o dodjeli Plakete grada Sarajeva. Osvojile su sve međunarodne futsal turnire, a 16 igračica čine okosnicu reprezentativnih selekcija BiH, Hrvatske i Crne Gore. Trenutno SFK 2000 Sarajevo zauzima ubjedljivo prvo mjesto Premijer lige BiH koja je u toku, s ciljem da osvoje i 15. titulu prvakinja BiH.

Svečana manifestacija 16. izbora najboljeg sportiste BiH u 2016. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 15. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, s početkom u 20.15, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Žarko Varajić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije