Izbor sportiste

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci: Sinonim za uspjeh

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci: Sinonim za uspjeh
Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci: Sinonim za uspjeh

Reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, najtrofejniji bh. sportski kolektiv, ostala je sinonim za uspjeh i primjer kvalitetnog rada i u godini na izmaku.

Puleni selektora Mirze Hrustemovića ponovo su protutnjali međunarodnim sportskim borilištima i navijače obradovali još jednom titulom. U 2015. nastupili su na Evropskom prvenstvu u njemačkom Varendorfu i deveti put se okitili zlatnom medaljom.

Kapiten Sabahudin Delalić, Safet Alibašić, Adnan Manko i društvo u kontinuitetu bilježe uspjehe još od 1997, što potvrđuje i čak 13 nagrada za najbolje u Izboru sportiste, a i ove godine su u užoj konkurenciji za najbolju ekipu u sportu za invalide.

Osvojili su sve što se osvojiti moglo i ne samo jednom, nego više puta. Zato danas u svojim vitrinama imaju ukupno 19 medalja osvojenih na najvećim sportskim takmičenjima u Evropi i svijetu.

Vlasnici su čak 14 zlatnih, tri srebrna i dva bronzana odličja. Dva puta su se radovali zlatu na Paraolimpijskim igrama, dok su se tri puta penjali na najviše pobjedničko postolje na Svjetskim prvenstvima. Kolekciju evropskih šampionskih titula čini devet zlatnih medalja. Put do trona na ovogodišnjoj smotri najboljih ekipa Starog kontinenta u Njemačkoj, kao i mnogo puta dosad, odradili su bez greške.

Ni u jednom meču nisu izgubili set, a pobjeđivali su redom Mađarsku, Holandiju, Srbiju, Poljsku i Ukrajinu. U velikom finalu protivnik im je bila domaća selekcija Njemačke, protiv koje su slavili 3:0 po setovima 25:22, 25:19, 25:23. Zlato su osvojili Sabahudin Delalić (kapiten), Asim Medić, Dževad Hamzić, Adnan Manko, Safet Alibašić, Ismet Godinjak, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Beniz Kadrić, Adnan Kešmer, Ermin Jusufović i Muhamed Kapetanović, selektor Mirza Hrustemović.

Svečana manifestacija 15. jubilarnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2015. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 15. decembra u Kongresnom centru hotela "Terme" na Ilidži, s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u BiH je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Refik Šabanadžović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije