Izbor sportiste

Samira Hurem.Trener sa najviše trofeja

Samira Hurem.Trener sa najviše trofeja
Samira Hurem.Trener sa najviše trofeja

Samira Hurem rođena je 14. novembra 1972. godine. Aktuelni je trener najtrofejnijeg ženskog fudbalskog kluba u BiH, SFK 2000.

Ujedno je i selektorka ženske fudbalske reprezentacije BiH, pa se ove godine s pravom našla u užoj konkurenciji za najboljeg trenera u 15. tradicionalnom izboru najboljeg sportiste u organizaciji "Nezavisnih novina" i BHRT-a.

Predvođene Huremovom, SFK 2000 iz Sarajeva već godinama dominira u bh. ligi, tačnije već 14 puta uzastopno je prvak BiH. Osim ovih titula, izabranice Samire Hurem su pridodale i 13 titula osvajačice Kupa BiH. Najveći izazov svake godine joj je pripremiti ekipu za nastup na evropskoj sceni. Već su 13 puta bile učesnice UEFA Lige prvaka, a ove godine su bh. šampionke ostvarile dvije pobjede i jedan poraz. Inače, najveći uspjeh je prolaz u šesnaestinu finala 2009. i 2012. godine.

Samira Hurem uspješno vodi i selekciju BiH s kojom je upisala dvije pobjede u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Prvo je savladana Estonija, a onda i Srbija u gostima. Da se u našoj zemlji igra kvalitetan fudbal bh. fudbalerke su pokazale u Engleskoj protiv trećeplasirane reprezentacije svijeta kada su zabilježile minimalan poraz od 1:0. Upravo je Samira Hurem jedna od najzaslužnijih zašto je ženski fudbal sve popularniji i u BiH i što se djevojčice sve češće odlučuju da treniraju ovaj sport.

Svečana manifestacija 15. jubilarnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2015. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 15. decembra, u Kongresnom centru hotela "Terme" na Ilidži, s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Refik Šabanadžović, a partner izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucije. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije