Izbor sportiste

Srebrni paraolimpijci iz Rio de Žaneira (Reprezentacija u sjedećoj odbojci)

Srebrni paraolimpijci iz Rio de Žaneira (Reprezentacija u sjedećoj odbojci)
Srebrni paraolimpijci iz Rio de Žaneira (Reprezentacija u sjedećoj odbojci)

Reprezentacija u sjedećoj odbojci neprikosnoveno je najbolji i najtrofejniji bh. sportski kolektiv. Već skoro pune dvije decenije vladaju parketima širom svijeta, ruše rekorde i u vitrinama nizaju trofeje, pehare, medalje, priznanja...

Sada već po navici Sabahudin Delalić, Dževad Hamzić, Adnan Manko i društvo i u 2016. godini briljirali su na velikom takmičenju. Na Paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru osvojili su srebro. Put do petog uzastopnog finala počeli su uvjerljivom pobjedom na startu grupne faze protiv Ukrajine 3:0, a onda su ih u drugom kolu savladali Iranci predvođeni 246 cm visokim Mortezom Mehrzadom, što je bila jasna poruka da ih u finalu čeka težak zadatak. U trećem kolu izabranici selektora Mirze Hrustemovića rutinski su obavili posao protiv Kine 3:0, kao i u polufinalu s Egiptom. U finalu su nakon drugog seta imali rezultat 1:1, ali je u nastavku iranski div ipak bio nesavladiv.

To im je bila 20. medalja do sada sa svih velikih takmičenja. Ovogodišnje paraolimpijsko finale obilježio je i Benis Kadrić, koji je nakon pet dana provedenih u bolnici i ljekarske preporuke za strogo mirovanje zbog dva tromba, ipak na vlastitu odgovornost odlučio zaigrati u toj utakmici i pomoći saigračima.

Osim njega, srebro u Riju još su osvojili Ismet Godinjak, Adnan Manko, Armin Sehić, Adnan Kešmer, Asim Medić, Mirzet Duran, Nizam Čančar, Dževad Hamzić, Safet Alibasić, Ermin Jusufović i kapiten Sabahudin Delalić.

Svečana manifestacija 16. izbora najboljeg sportiste BiH u 2016. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radiotelevizije BiH biće održana 15. decembra u Kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, s početkom u 20.15, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Žarko Varajić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije