Izbor sportiste

Svjetska bronza zlatnog sjaja

Svjetska bronza zlatnog sjaja
Svjetska bronza zlatnog sjaja

Amel Tuka rođen je 9. januara 1991. godine u Zenici. Član Atletskog kluba Zenica i reprezentativac Bosne i Hercegovine svojim nastupima u 2015. godini zadivio je sve zaljubljenike atletike, kako u svijetu, tako i u BiH.

Vrhunac karijere doživio je u avgustu u Pekingu, koji je bio domaćin najboljim svjetskim atletičarima. Tuka je na Svjetskom prvenstvu osvojio bronzanu medalju na trci na 800 metara, što je bila prva svjetska medalja u istoriji bh. atletike. Da će imati sjajnu 2015. godinu, ovaj srednjoprugaš najavio je osvajanjem prvog mjesta na Evropskom timskom prvenstvu u Bakuu.

Potom su uslijedili sjajan nastup i pobjeda na međunarodnom mitingu u Velenju, gdje je istrčao novi bh. rekord, ali i treći najbolji rezultat evropskih srednjeprugaša. Ovim podvigom je ispunio normu za Ljetne olimpijske igre naredne godine u Riju, ali i za Svjetsko prvenstvo. Da je kraljica sportova dobila novog šampiona, pokazao je na Gran priju u Madridu, gdje je u snažnoj konkurenciji ostvario pobjedu uz rekord Balkana i novi lični i bh. rekord, što je u tom trenutku bio najbolji rezultat u Evropi, a sedmi na planeti. Sredinom jula je na red došao prvi i istorijski nastup u Dijamantskoj ligi u Monaku. Niko ni slutio nije da će bh. rekorder pomesti konkurenciju i popeti se na najviše postolje. Uz prvo mjesto Tuka je postavio novi državni rekord sa rezultatom 1:42.51, što je četvrti rezultat na evropskoj i 11. na svjetskoj listi najboljih rezultata svih vremena na 800 m. Bila je ovo senzacionalna trka i najbolji rezultat sezone, nakon koje je Tuka zvanično postao najbrži čovjek na svijetu na 800 m u 2015. Kraj sezone je okrunio trećim mjestom u Briselu na posljednjoj trci Dijamantske lige.

Ovu godinu će pamtiti i po zvaničnom proglašenju za najboljeg atletičara Balkana, a već naredne će pokušati BiH donijeti prvu olimpijsku medalju u istoriji. Tuka je u užoj konkurenciji za najboljeg sportistu.

Svečana manifestacija 15. jubilarnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2015. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 15. decembra u Kongresnom centru hotela "Terme" na Ilidži, s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u BiH je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Refik Šabanadžović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije