Izbor sportiste

Željko Lukajić - trener za trofeje

Željko Lukajić - trener za trofeje
Željko Lukajić - trener za trofeje

Željko Lukajić rođen je 14. decembra 1958. godine u Goraždu. Samostalnu trenersku karijeru je započeo u ekipama Famosa iz Hrasnice i Igmana s Ilidže.

U sezoni 1991/92. jedno vrijeme je bio trener sarajevskog Željezničara, ali je otišao u Srbiju. U sezoni 1992/93. bio je trener Kikinde, a naredne je preuzeo beogradski Partizan, sa kojim je osvojio Kup i plasirao se u finale plej-ofa. U sezoni 1994/95. sa Borovicom iz Rume plasirao se u finale plej-ofa. 1996. je preuzeo solunski PAOK sa kojim se plasirao u finale Kupa Saporte.

Od 1998. do 2005. trenirao je Hemofarm, sa kojim se 2001. plasirao u finale posljednjeg Kupa Radivoja Koraća, u kojem je Hemofarm izgubio od Malage. U sezoni 2001/02. sa Hemofarmom se plasirao na finalni turnir FIBA kupa, a u sezoni 2004/05. sa Hemofarmom je osvojio Jadransku ligu i plasirao se u polufinala ULEB kupa.

U Igokeu je prvi put došao 2007. i s njom osvojio Kup BiH, da bi zatim u sezoni 2007/2008. sa bugarskim Lukoil Akademikom osvojio bugarsko prvenstvo i kup. Potom je vodio ruski tim Univerzitet Jugra Surgut, da bi se u januaru 2010. vratio u Hemofarm u kojem je ostao do 2012.

Naredne godine postao je trener ukrajinske Politehnike, koju je vodio do decembra 2013. da bi od novembra 2014. ponovo postao trener Igokee. Od tada do danas sa klubom iz Aleksandrovca je dva puta osvajao titule šampiona BiH i dva Kupa BiH, a prošle i ove godine su jedini predstavnik BiH u regionalnoj ABA ligi. Lukajić je u užoj konkurenciji za najboljeg trenera u 2015.

Svečana manifestacija 15. jubilarnog Izbora najboljeg sportiste BiH u 2015. godini, u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH, biće održana 15. decembra u Kongresnom centru hotela "Terme" na Ilidži, s početkom u 20 časova, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH. Predsjednik stručnog žirija je Refik Šabanadžović, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije