Izbor sportiste

Zlata Zubac: Tvorac uspjeha Gruđanki

Zlata Zubac: Tvorac uspjeha Gruđanki
Zlata Zubac: Tvorac uspjeha Gruđanki

Zlata Zubac, nekada sjajna rukometašica mostarske Lokomotive, koja je sredinom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka bila u vrhu jugoslovenskog rukometa, već šest godina se nalazi na mjestu prvog trenera Ženskog rukometnog kluba Grude, od kojeg je za poprilično kratko vrijeme stvorila jedan od najdominantnijih sportskih kolektiva u BiH.

U Grudama je njenim dolaskom počeo razvoj ženskog rukometa i put ka prvom premijerligaškom nastupu, a zatim i ka tituli. Zupčeva je s rukometašicama Gruda, koje su imale prosjek od 15 godina, osvojila 2013. godine Prvu ligu Federacije BiH. Već u prvoj premijerligaškoj sezoni su osvajanjem četvrtog mjesta najavile pohod ka vrhu.

Dvije godine kasnije Grude su osvojile prvu titulu prvaka BiH u seniorskoj, juniorskoj i kadetskoj konkurenciji. I prošle sezone izabranice Zlate Zubac odigrale su sezonu za pamćenje, s obzirom na to da su sezonu završile bez poraza.

Nepobjedivost Gruđanki nastavljena je i u novoj sezoni. Obezbijedile su jesenju titulu, tako da su bh. vladarice više od dvije godine bez poraza u Premijer ligi BiH, u kojoj su nanizale 48 pobjeda. Bivša selektorka bh. rukometašica, koja je za kormilo kluba sjela 2010. godine, najzaslužnija je što su Grude za kratko vrijeme postale sinonim za ženski rukomet.

Svečana manifestacija 16. Izbora najboljeg sportiste BiH u 2016. godini, u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH, biće održana 15. decembra u kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu, s početkom u 20.15, uz direktan prenos na BHT 1. Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Žarko Varajić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije