Košarka

Amerikanci brane zlato

Amerikanci brane zlato
Amerikanci brane zlato

Sjedinjene Američke Države boriće se u nedjelju za petu titulu prvaka svijeta u košarci, koliko ima rekorder Jugoslavija. Amerikanci su u polufinalu planetarne smotre lagano savladali Litvance (96:68) i tako nastavili nevjerovatan niz od 34. uzastopne pobjede.

Posljednji put NBA asovi poraženi su od Grčke 2006. godine u polufinalu Svjetskog prvenstva i od tada traje njihov trijumfalni pohod. Litvanci su Amerikancima prijetili samo u prvom poluvremenu, dok je u nastavku na terenu postojala samo jedna ekipa.

"Želio bih da čestitam svojim igračima na pristupu, želji i svemu što su pokazali u dosadašnjim mečevima. Apsolutno su zaslužili da se domognu Madrida i finala i niko drugi nije zaslužan za to od njih samih. Odličnu rolu imao je Klej Tompson, njegova igra u nastavku, pogotovo u odbrani, bila je presudan faktor", rekao je Majk Kžiževski, selektor SAD, i nastavio:

"Uvijek je velika čast igrati s Litvanijom. Oni su jedna sjajna košarkaška nacija i svaki meč s njima je poseban. Mi smo odigrali nekoliko fantastičnih duela s njima. Takođe, smatram da su i oni zaslužili da dođu do Madrida."

Kžiževski se osvrnuo i na poraz Španije u četvrtfinalu od Francuske:

"Ništa ne može da me iznenadi, pa ni poraz Španije. Na ovom prvenstvu su sve ekipe dobre, pa nikog ne treba da čudi taj poraz. I mi smo bili svjesni da možemo da doživimo istu sudbinu."

Trener K, kako ga zovu Amerikanci zbog "komplikovanog" poljskog prezimena, morao je da razdvaja saigrače poslije sirene za kraj meča, jer su se u klinču našli Rudi Gej i Darijuš Lavrinovič.

"Pokušao sam da smirim momke, jer smatram da smo mi svi prijatelji. Ja sam Poljak porijeklom, a Litvanci i Poljaci su braća", dodao je selektor SAD.

Krilni centar Amerikanaca Kenet Farid kaže da je razočaran što neće imati priliku da porazi Španiju na njenom terenu.

"Očekivao sam da ćemo u finalu igrati sa Špancima, ali uopšte nisam iznenađen eliminacijom domaćina. Davali su mnogo arogantne izjave, u kojima nas nisu dovoljno poštovali. Govorili su da su najveći i najbolji, a ja sam mislio: 'Dobro, vidjećemo se u finalu'. Razočaran sam što nećemo moći da ih dobijemo u njihovoj zemlji", rekao je Farid.

Sjedinjene Države će se u finalu boriti sa boljim iz duela Srbija - Francuska, koji je igran kasno u petak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije