Košarka

Ana Dabović, za "Nezavisne" o EP: Tužna sam, znam da možemo više

Ana Dabović, za "Nezavisne" o EP: Tužna sam, znam da možemo više
Foto: Ilustracija | Ana Dabović, za "Nezavisne" o EP: Tužna sam, znam da možemo više

Tužna sam zbog neostvarenog cilja, ali ne dozvoljavam sebi da gledam u prošlost, jedino ako iz nje učim. To sam uradila i ovoga puta, rekla je Ana Dabović, košarkašica Srbije, nakon što njena reprezentacija nije uspjela da odbrani titulu na Evropskom prvenstvu, ali ni da se plasira na Svjetsko prvenstvo.

Košarkašice Srbije zaustavile su prije tri dana Letonke u meču za plasman u četvrtfinale prvenstva, koje se završava u nedjelju, kada ćemo saznati ime novog šampiona.

"Prvenstvo u Češkoj je iskustvo više. Nadam se da nas još više ojačalo, što ćemo, verujem, pokazati na narednim takmičenjima", rekla je Dabovićeva u razgovoru za "Nezavisne".

NN: Da li je ekipa bila pod većim pritiskom nego na nekim ranijim takmičenjima zbog uspjeha na prošlom EP i Olimpijskim igrama (bronza) i da li se to odrazilo na rezultat?

DABOVIĆ: Nije. Jednostavno je situacija bila takva da je možda ovo bio naš trenutni maksimum. Nažalost.

NN: Bilo je dosta problema i s povredama igračica.

DABOVIĆ: Jeste bilo, i to nam je najteže palo, jer znamo da možemo više i bolje.

NN: Koliko su sudije uticale na rezultat utakmice s Letonijom?

DABOVIĆ: Nikad ne krivim druge za bilo šta u životu, tako da mi nikada sudija nije bio kriv za bilo koji poraz u karijeri, pa tako ni ovaj.

NN: Šta mislite da je neophdno kako bi Srbija ponovo došla do medalje na velikim takmičenjima?

DABOVIĆ: Vera, želja, borba i predanost, uz sve to i da devojke budu zdrave i na okupu i verujem da će biti još medalja.

NN: Vaša saigračica Jelena Milovanović je rekla da je možda dobro što Srbija neće igrati na Svjetskom prvenstvu da bi se ekipa regenerisala i spremno dočekala naredno EP. Šta Vi mislite o tome?

DABOVIĆ: Sigurno da nam je posle mnogo godina i teških sezona potrebno i leto odmora. Iskoristićemo ga da se odmorimo, ali naravno i da napredujemo u igri.

NN: Kakvi su Vaši planovi što se tiče reprezentacije?

DABOVIĆ: Najlepši osećaj u karijeri mi je kad obučem dres reprezentacije i izađem na teren. Dok god budem zdrava i imala osećaj da mogu da pomognem i dam sve od sebe, naravno i da me to ispunjava, igraću. Svi nestrpljivo očekujemo da čujemo da li ćemo biti domaćini Evropskog prvenstva 2019. godine. Tome se nadamo i radujemo.

NN: Za koji klub ćete igrati sljedeće sezone?

DABOVIĆ: Razmisljam još gde ću igrati, još nisam odlučila.

NN: Zbog reprezentacije Srbije i EP ste odbili ugovor sa WNBA ligašem Los Anđelesom. Da li biste sada donijeli drugačiju odluku?

DABOVIĆ: Naravno da ne bih. Ne bih menjala nijedan dan koji sam provela s ovim devojkama ove godine, a ni prošlih. Bilo je teških dana, naravno, ali ja pamtim samo dobre , kojih ima mnogo više, srećom.

 

Ljubav je najvažnija

Ana Dabović kaže da uvijek šalje istu poruku mladim košarkašicama.

"Ljubav je najvažnija! Prema životu, ljudima, naravno i prema sportu. Ako vole ono što rade, neće im ništa biti teško i nikada se neće morati odreći ničega, jer biraju ono što žele i uživaće u svakom trenutku, a to je na kraju ono najvažnije", istakla je reprezentativka Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije