Košarka

Ante Nazor, hrvatski košarkaški stručnjak, za "Nezavisne": Hrvatskoj trebaju korjenite promjene

Ante Nazor, hrvatski košarkaški stručnjak, za "Nezavisne": Hrvatskoj trebaju korjenite promjene
Foto: Arhiva N.N | Ante Nazor, hrvatski košarkaški stručnjak, za "Nezavisne": Hrvatskoj trebaju korjenite promjene

Hrvatskoj su potrebne korjenite promjene, rekao je za "Nezavisne" Ante Nazor, košarkaški trener koji je figurirao kao jedan od kandidata za selektora reprezentacije Hrvatske nakon odlaska Aleksandra Petrovića (zamijenio da Ivica Skelin).

Nazor ima 38 godina, kao pomoćni trener radio je u mladim selekcijama Hrvatske od 2008. do 2011. godine i u tom periodu osvojio tri medalje. Od 2011. do 2015. je radio samostalno i u tom periodu osvojio zlato na Evropskom prvenstvu U-16 (2011), bronzu na Svjetskom prvenstvu U-17 (2012), srebro na Evropskom prvenstvu U-18 (2013), bronzu na Evropskom prvenstvu U-18 (2014) i srebro na Svjetskom prvenstvu U-19 (2015). Od klubova je vodio Zadar, Split i u prethodnoj sezoni skopski MZT. Nazor vidi određene greške u vođenju ekipe na najvećoj smotri Starog kontinenta. Hrvatska je na Evropskom prvenstvu nakon solidnih partija u grupi doživjela debakl ubjedljivim porazom od Rusije (78:101) u osmini finala, što je Petrovića koštalo posla.

"Bilo je više faktora. Ova generacija jednostavno ne može da odigra dobru utakmicu u nokaut fazi posljednjih godina. Potrebno je da se odrade  dobre pripreme, posebno u psihološkom smislu, jer tu ima najviše problema. To se vidjelo na prvenstvu. Ono što je meni zasmetalo je to što je Petrović dva mjeseca pred nokaut fazu stalno pominjao taj 10. septembar i početak nokaut faze, čime je vjerovatno stavio veliki teret igračima", kazao je Nazor.

"Kockaste" već u novembru čekaju kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019, a Nazor kaže da zna šta treba da se uradi.

"Potrebno je da podmladimo tim, dovedemo igrače iz Hrvatske i Evrope koji će igrati kvalifikacije s obzirom na to da NBA igrači neće igrati. Sigurno je da su nam u kasnijem periodu potrebni igrači poput Ivice Zupca, Ante Žižića i Maria Hezonje, ukoliko su voljni da se odazovu pozivu", kaže on.

Posljednjih godinu sve se u ekipi vrti oko individualnih kvaliteta Bojana Bogdanovića i Daria Šarića, a Nazor smatra da bi to trebalo da se promijeni.

"U kolektivnom sportu nije dobro da stvari idu na takav način, to je jednostavno protivprirodno. Ima sigurno lepeza igrača koji njih mogu da rasterete. Vodio sam u mlađim selekcijama većinu igrača od 1990. do 1998. godišta i jako ih dobro poznajem", kazao je splitski stručnjak.

Slovenija i Srbija igrale su sjajno na Evropskom prvenstvu, a Nazor kaže da bi reprezentacija Hrvatske trebalo da se ugleda na njih.

"Ono što se kod njih vidi to je taj žar u očima, ekstremna borbenost i zajedništvo, timska igra, gdje niko nije iznad kolektiva. Riječ je o sjajnim momčadima, a nama napor da to ostvarimo mora biti zvijezda vodilja", zaključio je Nazor.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije