Košarka

Bartomeu: FIBA nas je uvukla u haos, idemo na sud

Bartomeu: FIBA nas je uvukla u haos, idemo na sud
Bartomeu: FIBA nas je uvukla u haos, idemo na sud

MINHEN - Prvi čovjek Evrolige Ðordi Bartomeu rekao je da će se konflikt na realaciji Evrolige i FIBA najvjerovatnije riješavati na sudu, i ponovio da bi odluka mogla da ima katastrofalne posljedice na cjelokupni košarkaški sistem.

"Čitava stvar će se najvjerovatnije riješiti na sudu i to je posao Evropske komisije. Možemo da izgubimo ili pobjedimo, ali biće katastrofa ako izgubimo, jer to znači da nećemo imati stabilan sistem takmičenja. FIBA se ne pita za sve sama kao što se FIFA pita u fudbalu. Situacija nije dobra jer FIBA želi da uradi ono što smo mi već uradili. Rekao sam im "uvukli ste nas u haos", rekao je Bartomeu, a prenosi košarkaški portal Eurohups.

On je podsjetio na kontradiktornost koju je FIBA pokazala, time što je igranje u Evroligi prihvatljivo, a u Evrokupu koje organizuje isto tijelo, nije.

"Ponudli su mnogo novca velikim klubovima i oni su ih odbili, a onda je FIBA odlučila da promjeni svoje pristup u sportskim kriterijumima. I ponovo su ih klubovi odbili, a potom su počeli sa pretnjama i upozorenjima. Situacija nije jednostavna. FIBA je imala spor između nacionalnih saveza i timova, a sada imaju sa Evroligom. Ukoliko Real Madrid igra Evroligu sve je u redu, ali ako Valensija igra Evrokup, oni će kazniti Španiju. Pa da li je onda Evroliga prihivatljiva, a Evrokup koji organizuje isto tijelo nije?".

Bartomeu je bio veoma kritičan na reakcije koje su pokazali nacionalni savezi nakon pretnji sankcijama.

"Bio sam veoma iznenađen njihovim reakcijama. Savezi preferiraju da gledaju na drugu stranu i da svaljuju pritisak na klubove. Nisu otišli na sudove da se žale, niti su uložili žalbu FIBA. Ako oni to ne urade, mi ćemo sami", zaključio je Bartomeu.

FIBA Evropa juče je odbila sve predloge Evrolige za prevazilaženje problema u evropskoj košarci, pa i dalje ostaju na snazi sankcije klubovima i Savezima koji budu željeli da podrže Evrokup.

Na sastanku u Minhenu FIBA nije prihvatila definisanje dogovora o saradnji, u kojem obostrano povjerenje ima centralnu ulogu u njegovom sprovođenju.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije