Košarka

Berić: FIBA spavala 15 godina

Berić: FIBA spavala 15 godina
Berić: FIBA spavala 15 godina

BANJALUKA - FIBA je prespavala poslednjih 15 godina i sada želi neke stvari da ispravi, kazao je Miroslav Berić, nekadašnji košarkaški as Partizana i reprezentacije Jugoslavije.

Berić, koji je juče bio u Banjaluci kao promoter kampa "Hypo Three Points" na Jahorini, kaže da prati šta se dešava u košarci u Evropi, ali da je teško prognozirati kako će se završiti nastojanje Svjetske košarkaške federacije da pod svoje okrilje vrati takmičenje najjačih klubova Starog kontinenta (Evroliga), koju od 2001. organizuje ULEB.

"Ne znam šta će se desiti i kako će se situacija razvijati. Samo znam da će finansijski aspekt biti odlučujući. Mislim da je u ovom trenutku FIBA u boljoj poziciji i to jer je Turgaja Demirela predsednik FIBA Evropa i Košarkaškog saveza Turske, a znate da su najveći sponzori Evrolige upravo turske kompanije 'Turkish Airlines' i 'Efes'", dodao je Berić.

U sukob FIBA i ULEB-a je uvučena i regionalna ABA liga u kojoj je u toku transformacija.

"Klubovi koji su godinama vodeći nemaju nikakvu upravljačku moć u ABA ligi i evidentno je da to više ne može tako. Partizan i Crvena zvezda na osnovu uspeha moraju da dobiju veću moć u upravljačkom telu ABA lige. Samo tako ova liga može da funkcioniše", kaže bivši košarkaš koji je sa Jugoslavijom osvojio svjetsko zlato (1998.), olimpijsko srebro (1996.) i dvije zlatne medalje na evropskim šampionatima (1995. i 1997.).

Nedavno je selektor reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević objavio spisak igrača za EP ove godine, a Berić smatra da je sastav očekivan i dodao da "orlovi" na ovom takmičenju koje je ujedno i kvalifikaciono za Olimpijske igre ne smiju da podbace.

"Propustili smo Igre u Pekingu i Londonu, što je nedopustivo za jednu košarkašku zemlju pa se nadam da ćemo izboriti put za Rio. Iako svi u Srbiji očekuju veliki rezultat, biće teško jer će konkurencija biti jaka, ali verujem u Đorđevića. Meni bi lično bio dovoljan i samo plasman na OI", naglasio je Berić.

"Deci je danas lakše"

Berić je sa Partizanom tri puta bio nacionalni šampion, ali posljednje dvije godine njegov bivši klub ostaje bez titule u ABA ligi te plasmana u Evroligu. Prošle godine je to uradila Cibona, a ove Zvezda, koja je osvojila i Kup.  

"Zvezda je zasluženo osvojila oba pehara jer realno ima bolji tim. U boljoj je finansijskoj situaciji i to sve je teško palo navijačima Partizana, ali treba gledati napred i rešiti probleme", kaže Berić. Govoreći o kampu na Jahorini, on je rekao da današnja djeca imaju bolje preduslove za uspjeh nego ranije:

"U moje vreme ovakvi kampovi su bili retki. Igrali smo i učili košarku ispred zgrada i na košarkaškim terenima. Sada imate kamp od 14 dana, uz odlične uslove i još bolje trenere".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije