Košarka

Bh. dame ne posustaju

Bh. dame ne posustaju
Bh. dame ne posustaju

Mlada (U20) ženska košarkaška reprezentacija BiH nastavila je dominirati na Evropskom prvenstvu B divizije, koje se igra u Podgorici.

Bh. djevojke u petom kolu su savladale Litvaniju 73:68, te se učvrstile na vrhu tabele.

Već nakon prvog perioda izabranice Mare Lakić-Brčaninović nagovijestile su da idu ka petoj uzastopnoj pobjedi. Prvih deset minuta riješile su u svoju korist rezultatom 21:12 i činilo se da će lako izaći na kraj s Litvankama. No, ispostavilo se da će to biti najteže izborena pobjeda dosad. U nastavku BiH je bez većih problema održavala prednost sve do četiri i po minute prije kraja. Imale su bh. košarkašice komotnih 11 razlike (63:52), ali je onda uslijedio pad u njihovoj igri. Litvanke su serijom od 7:0 smanjile zaostatak na svega tri poena (60:63). Srećom, naša selekcija uspjela je do kraja zadržati vodstvo i zasluženo proslaviti još jednu pobjedu na EP.

Marica Gajić je ponovo bila najbolja s petim dabl-dabl učinkom na turniru. Ubacila je 13 poena uz 22 skoka i pet asistencija. Nikolina Babić postigla je 14, Melisa Brčaninović 14, a Nikolina Delić 12 koševa.

Dan ranije, u ponedjeljak, bh. košarkašice savladale su Bugarsku s ubjedljivih 83:64, iako je utakmica do posljednjeg perioda bila potpuno izjednačena. U zadnjih 10 minuta ušlo se sa svega tri poena prednosti za BiH (60:57), a onda je uslijedila furiozna završnica. Gajićeva i Brčaninovićeva punile su protivnički koš, a odbrana nije dozvoljavala Bugarkama da dođu do poena za konačnih plus 19. I u ovom susretu dominirala je Gajićeva sa 24 poena i 23 skoka, Brčaninovićeva je ubacila 19, a Nikolina Babić 17 koševa.

Poredak: BiH 10 bodova, Austrija (utakmica manje), Grčka po 8, Švedska (-1), Crna Gora (-1), Litvanija po 7, Izrael 6, Bugarska (-1) 5, Velika Britanija (-1), Rumunija (-1) po 4.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije