Košarka

Bh. košarkaši u kvalifikacijama za SP dočekuju Rusiju

Bh. košarkaši u kvalifikacijama za SP dočekuju Rusiju
Foto: N.N. | Bh. košarkaši u kvalifikacijama za SP dočekuju Rusiju

Sport je takva delatnost gde su moguća iznenađenja, pa je moguće i da BiH napravi iznenađenje i daj Bože dobije Rusiju, rekao je Duško Vujošević, selektor košarkaške reprezentacije BiH, uoči prve kvalifikacione utakmice za Mundobasket 2019. godine protiv Rusije, koja se igra u petak u Sarajevu.

Vujošević je istakao da su Rusi, ipak, favoriti u ovom meču, kao i da situacija koja vlada na relaciji NBA - FIBA - Euroliga ne ide u prilog nikome.

"Svi treneri su u situaciji da ne mogu da rade svoj posao. Zbog odnosa NBA prema evropskoj košarci, te odnosa Eurolige s FIBA za važne utakmice imamo četiri dana priprema i ne možemo da računamo na sve igrače. Naš rad se svodi na nešto što je apsurdno.

Kada gledam fudbal, Argentina gostuje u Rusiji na -10 i Lionel Mesi mora da ode na tu utakmicu, a on nije manje zvezda recimo od Jusufa Nurkića ili Timofeja Mozgova i drugih. Takođe, stvara se atmosfera da Rusima nedostaju tri igrača i da je to prilika za nas. Mi ćemo prvo da se borimo, ali imam utisak da mi od tri drveta ne vidimo šumu. Stvaranje nerealnog optimizma je nešto što meni jako smeta. Rusija je favorit", kaže Vujošević, koji je dodao da su svi igrači zdravi osim Obrada Tomića, koji je trenutno van stroja.

Dule je dodao da su svi igrači došli motivisani na okupljanje.

"Igrači na treninzima pokazuju pravi odnos. Oni će pokušati dati sve od sebe i prevazići svoje mogućnosti. U košarci je skok jako važan, ali da bi košarku igrao dobro moraš da budeš na zemlji. U nekim medijima se stvara atmosfera kao da nismo na zemlji. Rusi bez obzira na neigranje Alekseja Šveda, Timofeja Mozgova i Mihaila Kulagina imaju izuzetno kvalitetan sastav. Svet se ne završava ni posle pobede ni posle poraza protiv Rusije", rekao je Vujošević, naglasivši da očekuje punu dvoranu "Mirza Delibašić".

I kapiten "zmajeva" Elmedin Kikanović je svjestan da na startu kvalifikacija igraju protiv ozbiljnog rivala.

"Prvi utisci su da su igrači stigli motivisani, što su pokazali na uvodnim treninzima. Za Rusiju će nastupiti 6-7 igrača s posljednjeg EP, gdje su bili četvrti. Biće pojačani i Sergejem Karaševim, koji ima iskustva igranja u NBA. Čeka nas težak zadatak. Vjerujem da uz pomoć navijača uz maksimalan angažman možemo doći do povoljnog rezultata", izjavio je košarkaš Monaka.

Džanan Musa se, takođe, nada velikom odzivu navijača, koji bi, po njegovom mišljenju, mogli biti ključni faktor u eventualnom podvigu protiv Rusije.

"Došli smo dosta motivirani. Neće nedostajati borbenosti i želje. Rusi su favoriti, ali opet sport je nepredvidiv. Imamo šanse i nadam se da ćemo ih iskoristiti na najbolji način", mišljenja je mladi košarkaš.

Utakmica između BiH i Rusije igra se u petak od 18.45.

Ostavite Musu na miru

Dušku Vujoševiću je zasmetalo i to što je prezenter na jučarašnjoj pres-konfereciji Džanana Musu najavio kao zvijezdu.

"Voleo bih da njega malo više ostavite na miru i da ga pustite da se igra lopte. On ima 18 godina. Razni ljudi ga obaveštavaju da dolazi devet skauta da ga gleda, shvatite koje je to opterećenje čoveku koji treba da igra", naglasio je bh. selektor.

Pokrenuta procedura za Vilbekina

Sejo Bukva, potpredsjednik Košarkaškog saveza BiH, potvrdio je da je pokrenuta procedura kako bi igrač Darušafake Amerikanac Skot Vilbekin zaigrao za BiH.

"Svi zahtjevi za dobijanje pasoša su ispunjeni, a kada će zaigrati najviše će zavisiti od odluke Vijeća ministara BiH", rekao je Bukva.

Stručni štab bh. tima smatra da bi se Amerikanac uklopio u bh. selekciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije