Košarka

Bh. nade šampioni B divizije

Bh. nade šampioni B divizije
Bh. nade šampioni B divizije

Mlada (U-20) košarkaška reprezentacija BiH postala je šampion Evropskog prvenstva B divizije, koje je od 10. do 20. jula održano u Sarajevu. U finalnom ogledu bh. nade su savladale Belgiju sa 76:70, znatno teže nego prvi put u grupnoj fazi kada je bilo 71:50.

Finale je opravdalo očekivanja. Belgijanci se nisu lako predali, ali su na kraju morali priznati da je bh. tim u ovom trenutku bolji. Uz BiH i Belgiju plasman u A diviziju ostvarila je i Ukrajina, koja je u borbi za treće mjesto savladala Bjelorusiju sa 77:62.

Naravno, kao i u većini utakmica na EP, bh. tim su predvodili fenomenalni Jusuf Nurkić, koji je proglašen za najboljeg igrača turnira (MVP), i Stefan Glogovac. Nurkić je u potpunosti dominirao pod koševima ubacivši čak 34 poena uz 13 skokova, te tako ostvario još jedan dabl-dabl učinak. Glogovac je ubacio 19 poena i tome dodao pet skokova. Dvocifreni sa po dset poena bili su još Nedim Buza i Adin Vrabac. Kod Belgijanaca izdvojio se njihov najbolji igrač na turniru Emanuel Lekomt sa 22 koša.

"Ova generacija definitivno je zaslužila da bude među najboljima u Evropi. Ostvarili smo cilj i možemo reći da smo sada uz rame velikim košarkaškim nacijama kao što su Španija, Litvanija, Turska, Francuska, Srbija... Što je još važnije, iz ove selekcije sigurno ima dosta igrača koji će u budućnosti nositi dres seniorske reprezentacije BiH", rekao je selektor bh. nada Alen Abaz.

Nakon uspjeha U-20 reprezentacije, vrijedi naglasiti da su sada sve starosne selekcije naše muške košarke u A diviziji. Pred kadetima (U-16) i juniorima (U-18) ovog ljeta su evropska prvenstva elitnog ranga, dok će seniori pod vodstvom Duška Ivanovića pokušati ostvariti plasman na "Eurobasket 2015".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije