Košarka

BiH bez predstavnika saznaje rivale

BiH bez predstavnika saznaje rivale
BiH bez predstavnika saznaje rivale

Muška košarkaška reprezentacija BiH neće imati predstavnika u Pragu na subotnjem žrijebu (10.30) za pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019. u Kini.

BiH će biti nosilac među 13 selekcija koja će se takmičiti u ovoj rundi kvalifikacija. Ova reprezentacija je jedna od rijetkih, ako ne i jedina koja u ovom trenutku nema selektora. Ono što je izvjesno jeste da će bh. košarkaši u novu godinu ući bez selektora, s obzirom na to da u Košarkaškom savezu BiH smatraju da izbor na mjesto selektora A selekcije sada nije prioritet.

"Svu pažnju smo preusmjerili na EP za juniore, koje uskoro počinje u Turskoj. Takođe, čekamo i izvještaje za ostale reprezentativne selekcije, tako da će izbor selektora za seniorsku reprezentaciju pričekati", kazao je Sejo Bukva, potpredsjednik KS BiH.

Doskorašnji selektor Damir Mulaomerović proveo je na toj poziciji nekoliko mjeseci, a nakon neuspjeha u kvalifikacijama za EP 2017. podnio je ostavku. Neodlazak na EP je značio da bh. košarkaši ne mogu direktno u kvalifikacije za SP.

BiH će u pretkvalifikacijama biti nosilac, sa selekcijama Holandije, Estonije i Bjelorusije. U drugom šeširu su: Austrija, Švedska, Bugarska i Makedonija, u trećem: Slovačka, Portugal, Albanija i samoproglašeno Kosovo, a u četvrtom Armenija. Ekipe će biti podijeljene u četiri grupe (tri grupe sa tri ekipe i jedna sa četiri), a po dvije prvoplasirane će ići u kvalifikacije.

Ono što bi mogao predstavljati veliki problem za "zmajeve" jeste to što su male šanse da će u avgustu, kada će se igrati pretkvalifikacije, moći računati na NBA igrače Mirzu Teletovića i Jusufa Nurkića, s obzirom na to da su iz NBA lige već najavili da neće pustiti igrače da igraju za reprezentacije.

Osam najboljih reprezentacija iz ove faze kvalifikacija naći će se među 32 evropske selekcije (24 selekcije sa EP), koje će se boriti za 12 mjesta koja vode na SP. Kvalifikacije će početi u novembru 2017.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije