Košarka

BiH ide po vizu za EP

BiH ide po  vizu za EP
BiH ide po vizu za EP

Košarkaška reprezentacija BiH u nedjelju će u sarajevskoj dvorani "Mirza Delibašić" ugostiti Veliku Britaniju u petom kolu Grupe A kvalifikacija za "Eurobasket 2015".

Bh. košarkaši bi pobjedom kolo prije kraja osigurali plasman na EP, bez obzira na ishod posljednjeg susreta, koji je na programu 27. avgusta na Islandu. Britanci su porazom od Islanđana u prošlom kolu izgubili i teoretske šanse da se domognu jednog od prva dva mjesta u grupi, tako da u Sarajevo dolaze potpuno rasterećeni. Upravo je to razlog zbog čega iz bh. tabora pozivaju na oprez.

"Prije svega, moram naglasiti kako je u Tuzli protiv Islanda zaista bio gušt igrati u onakvoj atmsoferi. Sličnom ambijentu se nadam i u nedjelju u Sarajevu. Čeka nas veoma važna utakmica protiv Britanije. Pobjedom bismo osigurali plasman na Evropsko prvenstvo i mirne glave mogli otputovati na Island. Koliko je nama važna utakmica, toliko je Britancima nebitna. No, takve ekipe mogu biti veoma opasne. Stižu rasterećeni bilo kakvog rezultatskog imperativa, a u takvim okolnostima se igra mnogo lakše. Zbog toga ih moramo ozbiljno shvatiti. Veselimo se ovoj utakmici, jedva čekamo da počne i da pobijedimo, kako bismo s našim navijačima mogli proslaviti odlazak na EP", rekao je beskompromisni borac Andrija Stipanović, jedan od ljubimaca bh. navijača.

Slično razmišlja i njegov saigrač na centarskoj poziciji Elmedin Kikanović, koji ističe sa su se reprezentativci dobro spremili za nedjeljni ogled.

"Nakon utakmice s Islandom imali smo dovoljno vremena da se pripremimo za ogled sa Britanijom. Oni su porazom u srijedu ostali bez ikakvih šansi za plasman na EP. Međutim, svjesni smo da nam neće pokloniti pobjedu i da se za nju moramo svojski potruditi. Samo uz maksimalan angažman možemo do našeg cilj. Nadam se da u nedjelju neće biti praznih minuta u našoj igri, kao što se dešavalo u prve dvije utakmice. Moramo biti na našem najvišem nivou svih 40 minuta ako želimo da slavimo. I odbrana i napad moraju dobro funkcionisati, a i broj grešaka moramo smanjiti. Nadam se da ćemo se na kraju radovati plasmanu na 'Eurobasket'. U tom slučaju nećemo ići na izlet na Island. Naprotiv želimo i tamo slaviti, te sa prvog mjesta u grupi otići na Evropsko prvenstvo", rekao je Kikanović.

Za posljednja dva duela kvalifikacija selektor Duško Ivanović na raspolaganju ima 13 igrača. Otpao je Draško Knežević, koji je zbog povrede napustio reprezentaciju i posvetio se oporavku. U prvom ogledu u Londonu bh. tim je savladao Britance rezultatom 80:67.

Za ogled sa Britanijom u prodaju je pušteno 5.500 ulaznica po cijenama od 10 i 15 KM. Sav prihod od prodatih karata namijenjen je stradalima u poplavama u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije