Košarka

Birčević i Štimac rasturili Njemačku u Hamburgu

Birčević i Štimac rasturili Njemačku u Hamburgu
Foto: Tanjug | Birčević i Štimac rasturili Njemačku u Hamburgu

Košarkaška reprezentacija Srbije ubjedljivo je pobijedila Njemačku u trećem meču "Superkupa" u Hamburgu sa 87:56 (27:17, 17:17, 19:6, 24:16).

Izabranici Aleksandra Đorđevića su protiv Nijemaca ostvarili i ukupno šestu pobjedu na pripremama za Evrobasket koji počinje za jedanaest dana i osvojili turnir u Hamburgu.

Dominantne partije su odigrali Vladimir Štimac i Stefan Birčević. Birčević je imao 21 poen i četiri skoka, a Štimac 20 poena i šest skokova. Birčević je imao i dvije asistencije, a Štimac jednu.

Njih dvojica su u ovoj utakmici potpuno ukrali šou svim igračima na parketu, a pratili su ih još Milan Mačvan sa 12 i Ognjen Kuzmić sa 10 poena. U dresu Njemačke je očekivano najbolji bio Denis Šreder sa 16 poena, dva skoka i šest asistencija, ali je plej Atlante imao i pet izgubljenih lopti.

Koliko su Birčević i Štimac bili dominantni pokazuje prva četvrtina u kojoj se sve do 20. poena naše selekcije poen ostalih igrača Srbije mogao gledati kao 'incident'. Njih dvojica su podijelili po deset poena od prvih 20 Srbije, a prvi koji je prekinuo Birčević-Štimac šou je bio Ognjen Kuzmić poslije osam minuta igre za 22:14!

Srbija je već tada izgledala na terenu bolje nego protiv Rusa, ali je istini za volju naspram sebe imala i slabijeg protivnika u čiju je igru unosio energiju jedino Šreder.

On je u više navrata demonstrirao koliko umije da bude opasan i brz na prodoru, ali kada su naši igrači počeli da zatvaraju reket iskaču na povratne pasove i udvajaju visoke igrače i Šrederu je ponestajalo opcija pa je rastao broj njegovih izgubljenih lopti.

Paralelno je rasla i prednost Srbije koja je na kraju prve četvrtine imala plus od deset poena, ali već na kraju treće 23 poena viška. Bilo je situacija u kojima su 'Orlovi' bili nesigurni i gubili lopte zbog nepotrebnih dodavanja kada je trebalo da rešavaju akcije, ali su generalno odigrali dobro i zasluženo slavili protiv Nijemaca sa 31 poenom razlike što je poslije pobjede nad Grčkom najubedljivija pobjeda do sada.

Do sada su na pripremama bili bolji od univerzitetske selekcije, Crne Gore, Grčke, Poljske i Rusije, koja će biti i direktan protivnik Srbije u grupi na Evrobasketu.

Poznato je da Srbija ne igra u najjačem sastavu, ali su 'Orlovi' do sada i bez Teodosića, Nedovića, Raduljice i Simonovića pokazivali zavidan nivo kvaliteta u igri kada igraju maksimalno angažovano kao što je to bio slučaj protiv Grka.

Kada se to ne dešava, onda se branimo i napadamo u 'talasima' praveći serije kao protiv Rusa. Oni su bili dobra provjera jer su ekipa sa NBA pedigreom, ali se od meča sa Njemačkom svakako očekivalo više.

Srbiji sada slijedi put u Atinu na "Akropolis kup" od 22. do 25. avgusta gdje će igrati protiv Grčke, Italije i Gruzije.

(NN/b92.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije