Košarka

Bogdan Bogdanović: Više me poštuju nakon SP-a

Bogdan Bogdanović: Više me poštuju nakon SP-a
Bogdan Bogdanović: Više me poštuju nakon SP-a

Bogdan Bogdanović, reprezentativac Srbije, košarkaš je koji je u posljednjih godinu dana najviše napredovao, a za kratko vrijeme je iskusio i veliki uspjeh.

Bek Fenerbahčea je za svega nekoliko mjeseci postao najbolji košarkaš u Srbiji, izabran je na NBA draftu od strane Finiks Sansa kao 27. pik, proglašen najboljim mladim igračem Evrope, a onda je osvojio svjetsko srebro u Španiji.

"Sve je to posebno i sve se dogodilo veoma brzo. Kao brzi voz. Često je potrebno vreme za sve to, ali ja sam imao sreće da to iskusim iznenada", rekao je Bogdanović u intervjuu za FIBAEurope.com.

Srbija je krajem ljeta poslije punih pet godina konačno osvojila medalju na nekom velikom takmičenju, srebro na Mundobasketu.

"Prošlo je neko vreme od Svjetskog prvenstva, polako se vraćam u realnost. Postepeno osećamo uticaj tog uspeha, shvatamo kakav smo rezultat ostvarili", naveo je Bogdanović.

Iako je nekoliko mjeseci ranije postao dobro poznat u košarkaškim krugovima, finale Svjetskog prvenstva je posebno uticalo na njegovu karijeru.

"Tek sada shvatam koliko je to značilo na ličnom nivou, kao igraču, osećam posebno poštovanje određenih igrača i timova", dodaje srpski bek.

Srbija je košarkaška velesila, ali je u posljednjih desetak godina bila daleko od elite.

"Srebrna medalja iz Španije je veoma važna za srpsku košarku. To je velika motivacija za Evrobasket. Ima i pozitivnog pritiska, ali mislim da smo uspeli da uplašimo određene ekipe koje nas sad više poštuju. Slažem se sa trenerom da je osvajanje zlatne medalje naš sledeći korak", jasan je Bogdanović.

Nakon sjajne sezone u Partizanu, gdje je postizao prosječno više od 30 poena u finalnoj seriji Superlige protiv najvećeg rivala Crvene zvezde, karijeru je nastavio u Fenerbahčeu kod Željka Obradovića:

"Snalazim se, trener mi mnogo pomaže, dosta igrača priča srpski, pa mi je lakše da se prilagodim. Naravno, potrebno je vreme za to, ali sam zbog toga potpisao četvorogodišnji ugovor."

Bogdanović u svojoj prvoj sezoni van Srbije prosječno bilježi 8,5 poena uz 3,2 asistencije u Evroligi, a 11 poena i tri asistencije u turskom šampionatu.

  • 4 titule šampiona Srbije osvojio je Bogdanović sa Partizanom - 2011, 2012, 2013. i 2014. godine.
  • 2 puta je Bogdanović sa "crno-bijelim" dizao pehar najmijenjen šampionu Jadranske lige - 2011. i 2013. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije